kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

„A csönd ölelésében” született versek

alt4819A Közkönyvtárak Hete programsorozat keretében múlt csütörtökön a Lendvai Könyvtárban bemutatták Alt Lidija első, V objemu tišine (A csönd ölelésében) című verseskötetét. Az est moderátora, Paušič Olga elsőként arra volt kíváncsi, mikor írta le első alkotását, versét. Erre a nyugalmazott óvónő a gyerekeknek szerzett és a különböző alkalmakkor bemutatott rövid kis jelenetek írását hozta fel. Verseinek kiadási szándékához második lökésként pedig a Harmatfogók költészeti antológia kapcsán a Lendvai Kultúregyesületek Szövetsége által szervezett irodalmi estek és műhelymunkák során szerzett tapasztalatokat emelte ki, melyek bátorítóan hatottak rá.

A versekben a családi, szerelmi téma mellett a szociális egyenlőtlenségek is megfogalmazódnak, mindezeket az érzékeny költő hagyományos versformákban, de nemegyszer új köntösben, csattanóval végződve veti papírra. Fontos téma továbbá Lendva város és a „lendvaiság” megéneklése és a szülőföld szeretete. A csönd ölelésében címről elmondta: nem volt nehéz megtalálni a kötet élére kerülő címet, hiszen nagyon sokat tartózkodik a természetben, szereti a csöndet a maratonfutásokon is résztvevő szerző.

 

 

A további tervei között – mivel leányuk anyai örömöknek néz elébe – gyermekversek írása is szerepel, ami már most nagy kihívást jelent számára.

Az esten a Vanja és Damir páros megzenésített verseket adott elő. A versek tolmácsolásában a szerzőnek Kukovec Doroteja tanárnő, színpadi rendező is segédkezett. Az est végén kiosztásra kerültek az olvasóversenyben résztvevőknek az elismerések.

 

 

MCSi Design