kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Dancs-Roth Marika képviselte a Muravidéket

dancs3719Idén augusztus végén huszonharmadik alkalommal került sor Budapesten a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ szervezésében a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepre, amelyre határon túli magyar területekről hívtak meg képzőművészeket. A Muravidékről Dancs-Roth Marika vett részt az alkotómunkában.

A művésztelepen összesesen tizenöt festő- és grafikusművész alkotott, a határon túli magyarok mellett magyarországi, oroszországi és finnországi művészek is érkeztek, így Kopriva Attila Kárpátaljáról, Koszorús Rita és Sokolovsky Igor a Felvidékről, Pesti Emma és Szenti Lilla a Vajdaságból, Siklódy Ferenc Erdélyből, Dancs-Roth Marika a Muravidékről, Raunio B. Maria Finnországból, Irina Drozd, Ivan Plusch és Polina Iljushkina Oroszországból, valamint Cseke Szilárd, Gregorec Elizabeth, Tayler Patrick és Vető Orsolya Lia Magyarországról. Az alkotótelep idei vezértémája az „élő/világ” volt, a résztvevő művészek különböző technikákban készítették el a Budapesten, illetve már otthon megihletett munkáikat. A lendvai Dancs-Roth Marika, a tapiszériák és a ceruzarajzok mestere a témában különösen otthon mozgott, hiszen a természet, a fák és a gyökerek a legmélyebb inspirálói művészetének. Budapesten is a fák és a gyökerek motívumvilágában alkotott, művein a ceruzarajzot és a szövést, illetve a makramétechnikát kombinálva. „Nagyon kellemes élményben volt részem, jó hangulatú alkotókörnyezetben, kellemes légkörben készültek a munkák. Természetesen több barátság, szakmai ismeretség is született. Számomra az élővilág örökös ihletést jelent, így a telepen készült munkáim is fő motívumaimat, a fákat és a gyökereket, a szülőföldhöz kötődést örökítik meg – mondta Dancs-Roth Marika.    

A művésztelepen készült alkotások – Kallós Judit művészettörténész, a telep művészeti vezetője válogatásában – a Hegyvidék Galériában kerülnek kiállításra. A tárlat ünnepi megnyitójára október 8-án kerül sor.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben