kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A rejtett valóság megmutatása

christo3719A nyári kulturális rendezvénysorozat egyik zárórendezvényeként a lendvai várgalériában pénteken került sor Christo & Jeanne-Claude: Rejtett valóság című kiállításának megnyitására szép számú közönség részvételével.

A bolgár születésű Christo és felesége, a francia Jeanne-Claude a világ leghíresebb „csomagolóművészei”, akik nemcsak az életben, de a művészvilágban is egy párt alkottak. Leginkább monumentális vállalkozásaikkal váltak ismertté, mint a berlini Reichstag becsomagolása 1995-ben. Felesége halála után (2009) Christo valamelyest visszavonult, de ma is fáradhatatlan, olyannyira, hogy 2020-ban egy régi álmát fogja valóra váltani: a párizsi Diadalív becsomagolását. A lendvai kiállításon a páros legizgalmasabb és leghíresebb projektjei láthatók: a párizsi Pont Neuf becsomagolása (1975–1985), a Kalifornia nyugati, valamint Japán keleti partján egymással szemben felállított Ernyők (1984–1991), a berlini Reichstag becsomagolása (1971–1995) és a Kapuk, a New York-i Central Parkban elhelyezett projektjük 2005-ből. A több mint fél évszázados alkotómunkát fotók, grafikák, kollázsok és különböző tárgyak segítségével ismerheti meg a közönség.

Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntőjében utalt  Az egyetemes képzőművészet óriásai a lendvai várban című több éves projektben  megvalósuló kiállítások – a jelenlegi is ennek része – jelentőségére. A kiállítások látogatottsága országos viszonylatban is kiemelkedő mutatóval rendelkezik. Az előző, Hundertwasser és Hasegawa kiállítást valamivel több mint 20 ezer látogató kereste fel.

 

 

Magyar Janez, Lendva polgármestere elégedettségét fejezte ki a képzőművészeti események kapcsán a nyári időszakban, melyben elévülhetetlen szerepe van a galéria munkatársainak. Pisnjak Atilla művészettörténész a kiállításról elmondta: – A mai kiállítás is különböző médiumok segítségével próbálja bemutatni a páratlanul gazdag életműveket. A korai munkáktól kezdődően keresztmetszetet adva egészen az életmű legfrissebb, még csak terv szintjén szereplő projektjeiig, mint a párizsi Diadalív becsomagolása. A megvalósult projektek közül is sok esetben csak utalni tudunk a művek teljes megvalósulására, hiszen méreteikből kifolyólag a bemutatásuk szinte lehetetlen. Az ötlettől a megvalósulásig vezető úton Christoék civileket is bevontak, elősegítve a szélesebb körű művészetekhez való kötődést. Művészetük ugyanis nehezen behatárolható, a konceptualizmuson keresztül a minimalizmusig sok mindent magába foglal. Sajátos és egyéni, ugyanakkor teljes életpályájuk is megismételhetetlen.   

A hivatalos megnyitó előtt Nada Zoran, a Kulturális Minisztérium Kulturális Örökség Titkárságának titkára szólt az egybegyűltekhez, kiemelve a várgaléria kiváló promóciós tevékenységét Szlovéniában és a szélesebb térségben.  

A kiállítás-megnyitón a Lendvai Zeneiskola tanárai, Diana Milković (fuvola) és Bažika Orban Éva (zongora) léptek fel zenei csemegével. A tárlat 2020. január 31-ig lesz látogatható.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben