kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Kiállítás és könyv a Hadik-múmiáról

hadik36191A Bográcsfeszt napján, szombaton délelőtt nyílt meg Lendván a Polgárság Múzeumában a Legenda és valóság a Hadik-múmiáról című kiállítás, melyet a történelmi tájékozódást is segítő kiadvány is kísér.   

Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntőjében a szüreti időszakban immár hagyományos, a Fő utcai kiállítás fő célkitűzéséről szólt. – Az anyag bemutatása mellett a megóvás a legfontosabb, hiszen több intézmény összefogására lesz szükség ahhoz, hogy z erősen romló állagú Hadik-múmiát meg tudjuk őrizni. Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus, a kiállítás összeállítója pedig Hadik kapcsán Dervarics Kálmánról, a helytörténészről és múzeum-megálmodóról is szólt: az egyházi szervek megtiltották neki, hogy a mumifikálódott tetemet felöltöztessék és egy díszes koporsóban a lendvai várba áthelyezzék, pedig ez a helyiek támogatását is élvezte, de kezdeményezésével mégiscsak elindította a múzeum-alapítási tevékenységet vidékünkön. A múmia koporsóján az 1733-as évszám szerepel, s akkor tényleg élt itt egy Hadik Mihály nevezetű ember, aki azonban nem tévesztendő össze a korábban élt törökverő hőssel. hadik36192Egyébként mindkettő jeles Hadikunk érdemes arra, hogy Lendván mindenki ismerje cselekedeteiket, személyiségüket. Előbbit mint a török elleni harc hősét, utóbbit mint a Berlint megsarcoló kiváló stratéga és hadvezér, Hadik András édesapját, akinek múmiája a Szentháromsági-kápolnában fekszik – rengeteg viszontagság, sérülések, csonkolások és megbecstelenítések után ma is elhanyagoltan, egyre romló állapotban. A kiállítás és a kiadvány célja a szakmai figyelem ráirányítása, védelmének elérése és történelmi, szellemi jelentőségéhez méltó megóvása.

Minderről egy kis könyvecskében részleteket is olvashatunk, ennek is lényeges pontja, hogy a Hadikhoz fűződő, a Hadik név kapcsán terjedő történeteknek is történelmi-mitológiai keretet biztosítsunk. A zárszóban Magyar Janez, Lendva Község polgármestere üdvözölte és példa értékűnek nevezte a Galéria-Múzeum tevékenységét.

A kiállítás, melynek tárgyi anyagának egy részét Koren Franc lendvai gyűjtő engedte át nagyvonalúan a szervezőknek, október közepéig tekinthető meg. A kiállítás-megnyitót Tarlós István, Budapest főpolgármestere is megtisztelte jelenlétével.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben