kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A plasztikák már cizelláltan várnak

bronz36191Mint arról már beszámoltunk, a 47. Lendvai Bronzöntő Művésztelepen hat hazai és külföldi művész vett részt. A hétvégén az öntés is befejeződött, a művészek és a szervezők is elégedettek a teljesítménnyel.

A kisplasztikákat azóta már cizellálták is, így készen állnak az őszi tárlatra, hogy méltóképpen gyarapítsák térségünk egyetlen ilyen gyűjteményét a vár padlásgalériájában. A hat művész, Marjan Mirt, Robert Jurak, Stephano Lupino, Rajcsók Attila, Lipovics János és Király Ferenc is nyugodtan dőlhet hátra, hiszen Pisnjak Atilla művészettörténész szerint minden a legnagyobb rendben ment.

– Minden művész két munkával vett részt az öntésen, az egyiket köteles leadni a gyűjtemény részére, s mi jogot formáltunk arra is, hogy melyik kerüljön a gyűjteményünkbe. Az öntés szempontjából mindegyik szobor, illetve kisplasztika sikerült, s az idei öntések már a cizellálás előtt így is jóknak voltak mondhatók. A cizellálási munkálatoknál idén is Gere László mester segédkezett. Összességében körülbelül húsz szobor készült el, beleértve a több elemből összeálló szoborkompozíciókat és a szponzoroknak adandó ajándékokat, kisebb szobrocskákat is. A korábbi telepeken kiöntött Zala György-szobrok kollekciójának bővítése ügyében ma sincs újabb fejlemény, a raktáron lévő modellekhez nem tudunk hozzájutni.

Gerics Ferenc művészeti vezető is hasonlóan vélekedett, s azt sem bánja, hogy a lelkes csapat 3–4 nappal korábban befejezte a munkát. – Külön köszönet a Galéria-Múzeum dolgozóinak, a lendvai és a szentgotthárdi polgármestereknek a segítő szándékért – tette hozzá.       

bronz36192 jurakRobert Jurak, akinek jelenleg is kiállítása van a lendvai várudvaron, először vett részt a bronzöntésen. S bár ő maga is fémben gondolkozik és hegesztésben „utazik”, tapasztalatait így foglalta össze: – Persze a bronzöntés egészen más, itt a csapatmunka szükségszerű. Hatalmas szakmai tudás kell, hiszen itt javításra, korrekcióra szinte nincs mód. Ezért bánom, hogy nagyon keveset lehettem jelen, bár a várudvarbéli alkotásokkal talán túl sokat is vagyok itt – teszi hozzá nevetve. – De lenyűgöző tapasztalat az egész, a baráti légkör a magamfajta, jóemberekkel. Az alkotásokról? Már a szentgotthárdi művésztelepen, ahova ugyancsak meghívást kaptam, egy rábai halat formáztam meg fémből, amelyhez az anyagot egyenesen az Opel-gyárból kaptam. Itt is ezekkel folytattam, egy halfejet és egy Kraljić-madármotívumot formáztam meg, mely valamiféle ember-karvaly kereszteződésű lényt ábrázol. Valóban poétikus téma.

Rajcsók Attila így nyilatkozott lapunknak: – A témám az alma, melynek nem kell részletezni, milyen mitológia-vallási konnotációi vannak. A bronzöntést szobrászként már többször kipróbáltam, s most itt, Lendván is folytattam. Csendélet-kompozíciókat hoztam kimondottan szobor minőségben, ezek komolyabb koncepcióban szerepelnek, mint a dísztárgyak. Alaptémám, az alma a Bibliától Steve Jobs vállalatáig nagyon sok kulturális módosuláson ment át, s a mi kultúránkban is fontos jelentéseket hordoz.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben