kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Szeptemberig a művészek otthona lesz Lendva

lindart32191A tavaly elkezdett új program és műsorterv szerint alakul az idei, 24. LindArt ifjúsági művésztelep munkája. Ez a korábbi koncepcióhoz képest előrelépésnek bizonyult, illetve mindenképpen újnak és másnak.

– Mint ismeretes, már tavaly megkerestük a térségünkben található képzőművészeti főiskolákat, akadémiákat, hogy a fiatal szobrásznemzedék tagjai közül válasszanak ki egy-egy tehetséget, akik tanáraikkal vagy mentoraikkal együtt alkottak – részletezi a tervet Baumgartner Dubravko, aki a kísérletet sikeresnek nevezte.

Idén is három javasolt alkotó kapott meghívást, a pécsi egyetemről Dani Tamás (képünkön), Csáktornyáról Matija Filo, majd szeptembertől csatlakozik hozzájuk Dioniz Trosko Szlovákiából.

lindart32192Baumgartner Dubravko nem felejti el kiemelni, hogy a tavalyihoz hasonlóan, amikor a kő mellett betonból és fémből készült alkotás is született, a véletlen folytán idén is a fémből készült szobrok kerülnek előtérbe.

S ahogy már lenni szokott, a szentgothárdi művésztelepre – melynek szakmai vezetésében is szerepet vállal évek óta a lendvai galéria – ismét négy lendvai, illetve szlovéniai művész kapott meghívást: Király Ferenc, Göntér Endre, Baumgartner Dubravko és Pandur Ludvik.

Ugyancsak az augusztusi gazdag képzőművészeti tevékenység sorába tartozik az évtizedes múlttal rendelkező bronzöntési műhely, amelyre az év végéig szabadtéri kiállításon bemutatkozó Robert Jurak fémszobrász is meghívást kapott. Augusztus és szeptember hónapokban a tavalyihoz hasonlóan sok művész, alkotó és érdeklődő megfordul majd Lendván, aminek csak örülhetünk.

MCSi Design