kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Kimagasló munkát végeznek

radamos3219Szombaton a radamosi Harangvirág Turisztikai Egyesület hímzőszakköre „Hímzésben őrizzük a magyar kultúránkat” cím alatt az egyesület szakkörének munkáiból készített kiállítást, melyre a Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetőit és a letenyei testvérszakkör tagjait is meghívták.

Szabó Mária egyesületi elnök köszöntőjét követően Devecz Zsuzsa, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület munkatársa beszédében példaértékűnek nevezte, ahogy a radamosiak őrzik a gazdag hagyományt, mely a hímzések mellett a használati tárgyak készítésében is megnyilvánul. De figyelmeztetett: nem a hagyomány folytatása, bár ez is fontos tényező, hanem a továbbgondolt hagyomány funkciójának a megtalálása a legnehezebb feladat. Bartókra hivatkozva kifejtette: a hagyomány szimpla éltetése nem elég, hiszen minden nemzedéknek – a folytonosság csak így biztosított – hozzá kell adni valamit, valami pluszt, melyre ők is felfigyelnek, és saját építkezésüknél segítségükre lesz. A szakember elismerését fejezte ki a radamosi egyesületnek, akik minden jelentősebb megyei rendezvényen kiállítják műveiket, idehaza pedig a lendvai várban is éves rendszerességgel bemutatkoznak.

 

 

Tüske Mária, a hímzők vezetője (legfölső képünkön), aki kapocs a Zala megyei intézmények és más egyesületek irányában, ez alkalomból az MNMI-től és a Zala megyei intézettől elismerést és virágcsokrot vehetett át. A műsort szólóprodukciókkal Šetar Lucija énekes-gitáros színesítette.

MCSi Design