kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

A „megfagyott pillanat” felélesztése

pannon ujhelyi0619A Pannonia Reflections 2018 műveiből rendezett kiállítás nyílt meg pénteken a lendvai várgalériában, a Lendvai Galéria-Múzeum, a Pannonia Fotóklub, a Szlovén Fotóművészek Szövetsége, a FIAP (Amerikai Fotósok Szövetsége) és más nemzetközi fotótársaságok közös rendezésében. 

Baumgartner Dubravko házigazda intézményvezető köszöntőjében kiemelte: örömére szolgál, hogy a lendvai Pannonia Fotóegyesület már néhány éve úgy dönt, hogy a jeles fotóművészeti kiállítást a galériában mutatja be, s így a lendvai közönség is megismerheti a pályázatra beérkezett magas színvonalú fotókat.

Dolenčič Davor, a Pannonia Fotóegyesület elnöke elégedettségét fejezte ki, hogy tavaly is sikerült megszervezni a fotóművészeti seregszemlét, melyre a világ minden tájáról küldtek alkotásokat. Az 5. Nemzetközi Fotóművészeti Kiállításra pályázat útján lehetett jelentkezni, a többszörös szűrőn átesett mintegy 6.000 alkotásból 86 a jelen kiállításon is megtekinthető, 26 országból származó fotográfusok művei, illetve további 30 alkotás, melyeket szigorú feltételek mellett minősítettek, osztályoztak. A fotóklub elnökétől megtudtuk: a témát illetően az 5. évforduló jegyében öt témakörben lehetett fotókat küldeni, éspedig szabad témában, fekete-fehér és színes portré, nő és víz témában. 

Matej Peljhan mesterfényképész értékelő felszólalásában kifejtette: a fényképezés olyan, mint az élet; jó motívum és perspektíva is kell hozzá, figyelmen kívül kell hagyni az összes nem odaillő dolgot és fókuszálni mindig a legfontosabbra kell. A „megfagyott pillanat” elméletét azonban nem osztja, hiszen az az iparos fotográfusok szintjét jelenti, szerinte a művészi fotó kifejezési és kommunikációs eszköz is egyben, ahol az egyik oldalon a fotós van a saját kreativitásával, realitásával, a másikon pedig a néző, aki saját szemével-eszével ezt „a holt anyagot” képzelete által élővé teszi. 

A hazai mezőnyből két-két elismerést Újhelyi Zsolt, Eifert János nagykanizsai fotósok, a Lendvai Foto-Video Klub régi barátai kaptak. A legjobb szlovén klub a Ljubljanai Fotóklub lett.  A Szlovén Fotóművészek Szövetségének díjazottjai között találjuk idén Jesenović Kristijan lendvai klubtagot is.

Az idén bevezetett „Gyémánt Artist” díjban, a FIAP Diamant 2 kitüntetésében Ivo Borko részesült, valamint a 200 díjazott alkotásért és 10 országos szereplésért Aleksander Čufar kapott elismerést.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben