kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

„Minden, amit magyar emberek létrehoztak...”

kapca05191A hét végén a magyar kultúra ünnepének keretében a kapcai József Attila Művelődési Egyesület megemlékezéssel, illetve együttműködési megállapodás aláírásával egybekötött műsort szervezett, amelyen a Himnusz születésének a körülményeiről és annak máig ható, az alkotókra kifejtett hatásáról is szóltak.

kapca05192Földes Gyula lendvai magyar főkonzul a kopjafánál a magyar Himnusz megszületésének „személyes” vonatkozásairól szólva Kölcsey szövegírói gyötrelmei mellett a művet megzenésítő Erkel Ferenc zsenialitásáról is szólt. Földes kifejtette: ez az egyetlen himnusz, amely magától vált himnusszá, gondoljunk csak szabadságküzdelmeink hosszú folyamatára, majd a rendszerváltás kapcsán vált „törvényesen” is igazán azzá, ahogy a magyar kultúra napjának megünneplése is. A főkonzul beszédének folytatásában feltette a kérdést: mi is a magyar kultúra, s főleg ma, a 21. században hogyan éljük meg? Minden, amit magyar emberek létrehoztak, a magyar nyelv, a magyar néptánc, a gasztronómiánk – minden, amit magyar emberek létrehoztak!

kapca05193A Himnusz elhangzása után a helybéli népdalkör és a Zalakomári Általános Iskola versmondói léptek színpadra, majd a helyi kulturális egyesület és a Zalakomári Általános Iskola együttműködési megállapodást írt alá, mely a már működő együttműködés további megerősítését jelenti. A műsor befejező részben ifj. Horváth Károly és alkalmi zenekara lépett a színpadra, megénekeltetve a szép számú közönséget.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben