kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

A két kultúra és a két nép együttélésének ünnepe

kult hodos0519A magyar kultúra napját és a szlovén kultúrünnepet egy rendezvény keretében tartotta meg a Hodosi Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesülte. A műsorban minden generáció bemutatkozott, a családi táncházba pedig a nézőközönség is bekapcsolódhatott.

Szombat délután a hodosi ünnepélyen a helyi népdalkör előadásában elhangzott két himnusz adta meg az alaphangját a rendezvénynek. A folytatásban a hodosi óvoda és tagiskola gyermekei léptek színpadra körjátékkal, gyermekdalokkal, majd a nagyobbak következtek: a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola diákjai Kányádi Sándor- és Tone Pavček-verseket szavaltak. A hodosi népdalkör magyar, a sali Štorklja énekkar pedig szlovén népdalokat adott elő. A műsornak szép zárása volt a pártosfalvi iskola Ugrós Néptáncegyüttesének fellépése, akik a magyar néptánc ritmusaival örvendeztették meg a jelenlévőket.  A minden generációt szerepeltető műsor szépen mutatta, milyen értékes kincse az ittélőknek a kétnyelvűség.

„... építsük fel a magyar kultúra Templomát. Különben elveszünk, mert elveszítjük arcunkat, külön nép egyéniségünket” – hangzottak a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet képviseletében Bacsi Zsuzsanna Kodály Zoltánt idéző szavai az ünnepély kapcsán. Bacsi Zsuzsanna kiemelte, hogy egy nép életét, gondolatvilágát, hovatartozását, helyét a világban kultúrájának ismerete adja. Mivel a Muravidék az itteni nép szülőföldje, ahol békében él egymás mellett két nemzet, nem csak kiváltság, de kötelesség is az anyanyelvet és a gazdag hagyományokat ápolni, védeni. A kultúrát életben tartani pedig úgy lehet, ha azt gyerekeinknek, unokáinknak is továbbadjuk, olyan tiszta és sérthetetlen formában, amilyenben mi is megkaptuk.

Az ünnepély a színpadon zajlott programmal nem ért véget. Míg a közönség megtekinthette a helyi hímzőasszonyoknak a színpadot díszítő munkáit, addig a fiatalok összerakták a székeket, előkészítve a helyet a családi táncháznak. Böröndi Róbert néptáncos szakmai vezetése mellett és a Harangláb nNépzenei együttes ritmusaira így még bő két órában dallal és tánccal koronázták meg a programot. A hodosi faluotthon termében az ünnepély a két kultúra és a két nép békés együttélésének ünnepe is volt.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben