kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Színházi és családi perpatvar – két felvonásban

szinhaz04191Szurdi Miklós rendezésében, a Veres 1 Színház előadásában, bérletes előadás keretében láthatta hétfőn a lendvai közönség Ken Ludwig: Hajszál híján Hollywood című, eddig kevésszer játszott darabját a lendvai Színház- és Hangversenyteremben.

A darab az 50-es évek végének hangulatát idézi fel az USA-ban, amikor úgy tűnt, hogy a televízió véglegesen kiszorítja a színházakat, melyek csak vegetálnak, hiába várva a megérdemelt sikerre és a vele járó társadalmi elismerésre. A darab egy ilyen, a nagymama-anyós szerint „ripacscsalád” helyzetét mutatja be, amely éppen válságát éli; a korosodó apa és színházvezető éppen teherbe ejti Eileen színinövendéket, ami hamarosan kitudódik a média által. A tisztességes feleség és díva a férjétől szeretné megtudni az igazat, de ő tagad. Lányuk, aki szakítani akar a bohóckodással s már csak a kérőkkel van elfoglalva, anyját hibáztatja a történtekért, mondván „belehajszolta” az apját a történtekbe. Végül bevallja tettét. 

szinhaz04192A darab előrehaladtával, mely tele van burkolt humorral és komikus kiszólással, a feleség is úgy dönt, megszökik a nőcsábásszal, de a férj „önfeláldozó” eltűnése miatt a „színházasdinak” is befellegezni látszik…

Ekkor Rosalind, az energikus és agresszív lány veszi kezébe a dolgot, hogy megmentse a családi vállalkozást: önként felvállalja a fejből ismert és már milliószor játszott-látott darabot, s mit ad Isten, Paul, az ügyintéző is kéznél van. A csavargó férj előkerülése azonban önmagában még nem menti meg az előadást, hiszen használhatatlanul részeg. A sztármenedzser bejelentkezésére, aki egyenesen New Yorkból érkezik, hogy megnézze a darabot, a feleség is teljes mellszélességgel dobja bele magát a színpadra állításba, mely a balkonjelenetben éri el tetőpontját, melyben a családi perpatvar dolgai, mintegy ad acta, szépen megférnek az eredeti darabbal, a feje tetejére állítva a szituációt. A néző pedig most döbben rá, hogy az eddig látottakat el is felejtheti, hiszen „gödörbe” esett az egész színházasdi történet.

Itt persze még nincs vége, hiszen a végén a családi béke helyreállni látszik – Eileen gyerekkel együtt elkél, Rosalind is megtalálja párját –, hosszabb győzködés után a feleség sem megy világgá a szeretőjével, marad a színháznál, mely annyi embernek ad reményt, a siker és a csillogás pedig egyébként is mindenért kárpótol. S ekkor a férj – kijózanodva – gyönyörű vallomást tesz a színházi hivatás mellett.

szinhaz04193A viszonylag kuszált darab a „színházban színház” betéttel elnyerte a közönség tetszését, kár, hogy Esztergályos Cecília a súgó szerepén kívül nem kapott nagyobb szerepet, de a fiatalok a szerepeikben (főleg Rosalind) tisztességesen helyt álltak. Nem mondhatjuk, hogy az évad legjobb darabját láttuk, de az évadnak sincs még vége… Ezért reménykedhetünk!

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben