kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Dalok és egy beteljesületlen szerelem története

sali0319Péntek este a domonkosfai kultúrházban bemutatták a Sali elégiák című kétnyelvű könyvet, amely Bencsec Ábrahám János sali polgár 1930 és 1932 között írt szerelmes leveleit, verseit és népdalgyűjteményét tartalmazza. A kiadványt Mark Krenn és Bobovec Szabó Petra dolgozta fel és írta meg.

A könyv bemutatását Zadravec Szekeres Ilona vezette. A szerzőket köszöntötte és az eseményt üdvözölte Horváth Ferenc parlamenti képviselő, az MMÖNK elnöke, illetve Orban Dušan, a sali magyar önkormányzat elnöke is. A kiadványt teltházas közönség előtt mutatta be a két szerző, illetve Horváth Károly magyarországi népdalgyűjtő és népzenész. A kötet a megjelent szerelmes levelek mellett fényképeket és 218 magyar népdalt tartalmaz  – 126 népdalt és 92 nótát. A helytörténetileg és kultúrtörténetileg értékes anyag Mark Krenn gyűjtése, amit Bencsec Ábrahám János lánya, Terezija őrzött meg a sali Županek Vilhelm, Sal egykori krónikása hagyatékából. Mivel a kéziratok magyar nyelven íródtak, ezért Krenn a történelem iránt érdeklődő barátját, Bobovec Szabó Petrát kérte fel, hogy segítsen a feldolgozásban, így születhetett meg a csaknem hároméves kutatómunka eredményeként a kétnyelvű kiadvány.

A könyv azon felül, hogy komoly helytörténeti értéket hordoz, egy be nem teljesült szerelem titokzatos, romantikus történetével kis megismerteti az olvasót. A szerelmi szál ugyan feltételezésekre épül, a levelek is csupán tervezetek voltak, tehát nem értek célba, mégis szívmelengető olvasmányt ígérnek. A vágyott nő iránti meghitt, bensőséges érzelmeit Bencsec Ábrahám János kiírta magából, ezzel könnyítve lelkén. A kutatás során a szerzők arra jutottak, hogy János szívét egy titokzatos, Mariska nevű hölgy dobogtatta meg, ám a szerelem plátói maradt, valamiért nem teljesülhetett be. Az eseményen jelen volt Zrinski Marijana, János egyik lánya is, aki lapunknak úgy nyilatkozott, hogy édesapját mindig is szigorú, komoly embernek ismerte, akinek ez az érzelmes, romantikus oldala eddig nem mutatkozott meg előttük. Örömmel fogadták testvérével a kéziratok feldolgozását és a könyv megjelenésének nagyon örülnek.

A rendezvény fényét emelte, hogy a domonkosfai népdalkör néhány dalt előadott a gyűjteményből, illetve a levelekből Bacsi Jasna és Szőke Krisztina olvasott fel a közönségnek. A sali magyar önkormányzat jóvoltából a bemutató minden látogatója egy könyvet ingyen megkapott.

Sali elégiák – Šalovske elegije, Bencsec Ábrahám János feljegyzései 1930–1932, Zapisi Janeza Benčeca Abrahama 1930–1932. Szerkesztette: Bobovec Szabó Petra, Mark Krenn. Grafikai tervezés: Tomislav Vrečič. Kiadja a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, 2018, 1000 példány.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben