kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

Zlatko Kraljić lázadó regénye

kraljic50181A Murakon muraszentmártoni fesztivál vezetője, Zlatko Kraljić íróként és festőként is igen termékeny időszakát éli, hiszen sorra ontja a verseket és a prózákat szlovénul és horvátul. 

 

Ebből kifolyólag a Lendvai Könyvtárba is gyakran ellátogat, hogy műveit az itteni közönség is megismerje. Így történt ez a múlt héten is, amikor kiállítással egybekötött író-olvasó találkozót tartottak a könyvtárban és a kultúrotthon galériájában. Ezúttal Kraljić legújabb, Upornik (Lázadó) című, hosszabb lélegzetű prózáját mutatták be Halász Albert igazgató moderálásával. A kötet a ljubljanai Apokalipsa kiadó gondozásában jelent meg. A képekre (fejezetekre) osztott mű előszavában az író, amolyan hangütésül Herman Hesse: Demian szövegéből közöl részletet, melyben a regényíró habitusát fogalmazza meg, „isteni cselekvésként” jellemezve az írásfolyamatot.

kraljic50183A posztmodern regényben a modern kor és a kufárok által falhoz állított ember szorongásai szólalnak meg, aki különböző márkajelek (Spar, Toshiba, BMW) bűvöletében él, s valósággal függővé válik ezektől. A Spar új Jeruzsálemként tűnik fel, amikor a kettőt veszel, hármat kapsz akciók fogságába kerül az ember. Míg végül a Vatikán is ennek az ördögi körnek az egyik bástyájává nem válik…

kraljic50182

 

MCSi Design