kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Átmenteni a zalai népdalkincset

szepzala4918A lendvai Bánffy Központban pénteken megszervezett, Szép Zalában születtem című gyermek népdaléneklési verseny területi fordulóján hat muravidéki és egy lenti, illetve letenyei csoport és szólista mérte össze énektudását.  

Ifjabb Horváth Károly népzenész és zenekutató, a zsűri elnöke az első ilyen jellegű, határon túlra is kitekintő versenyek lényegéről elmondta: – Az eredményhirdetés előtt nagyon fontos szót ejteni a verseny céljáról, arról, hogy ne csak a versenyre korlátozódjon az énektanulás és maga az éneklés, hanem a gyermekek családi környezetükben is, vagy amikor az iskola lehetőséget teremt rá, énekeljenek. A lényeg az, hogy a gyerekek felkészítő tanáraik segítségével mentsék át azt a hihetetlenül gazdag népdalkincset, ami Zala megyét jellemzi, s amelyet édesapám felgyűjtött és több publikációban is közzétett, például az Átimennék a Murán című gyűjteményben – mondta.

A népzenész és oktató kiemelte a Csoóri-programnak köszönhető szép viseleteket is, amelyekkel ezeket a dalokat még hangsúlyosabban népivé lehet tenni, s aki ilyen viseletet hord, még tovább emeli a rendezvény és a fellépés fényét, sikerét.

A hat hazai benevezőből öt versenyző és csapat aranyszintű fokozatot kapott, s ezzel a megyei versenyre jutott tovább: a Pártosfalvi KÁI csoportja, a Dobronaki KÁI csoportja, Gal Alja (Göntérházi KÁI), a Hetési Csalogányok (Göntérházi KÁI), a Lendva-vidéki Leánykák (Lendvai KÁI). Lebar Gor Ališa szólóban ezüstfokozatot kapott.

Az aranyminősítést megszerzők áprilisban a gyenesdiási megyei döntőben újra bemutathatják énektudásukat. Horváth Károly a díjkiosztó után kifejtette: a próba sikerült, ezért arra kérte a csoportvezetőket és a mentorokat, hogy az áprilisi versenyig folytassák a felkészülést, sőt szervezzenek be új tagokat is. Mert a lényeg az éneklésen van!
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben