kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Kékfestés és táncház

kekfesto4818Pénteken, a Katalin-napi vásár keretében a Bánffy Központban kézműves foglalkozást és táncházat tartottak. A legkisebbek a kora esti órákban a pápai Kékfestő Múzeum munkatársaival a kékfestés titkaival, az egykori kékfestők hagyományával ismerkedtek, amelyet a mai napig is több helyen őriznek.

Régebben számos kis kékfestőműhely működött Magyarországon, ahol kézi szerszámokkal dolgoztak a kékfestők. Kész vásznakat mintáztak meg úgy, hogy a mintákat fából készült nyomódúcokkal nyomták rá az anyagra, majd a vásznat kékre festették. A fokozódó textilipari termeléssel azonban a műhelyek nem tudtak lépést tartani és a kézműves műhelyek ideje ezzel többnyire lejárt.  

A lendvai foglalkozásra érkező gyermekek a kékfestés leegyszerűsített változatával találkoztak. Saját elképzelésük alapján, a fadúcokba faragott minták segítségével tetszetős terítőket készíthettek. Az ügyes és kitartó gyermekkezek alatt a különböző lenyomatú minták egyvelegével egyedi alkotások jöttek létre. A terítők készítése mellett pedig az érdeklődők betekintést kaphattak az eredeti kékfestés folyamatába és történetébe is, melynek hagyományát a pápai múzeum a mai napig őrzi.

Az esti órákban Vastag Richard néptáncoktató gyermekjátékokkal és tánccal egybekötött táncházat tartott a legkisebbeknek, majd utánuk a felnőttek következtek. A szépszámú résztvevő talpalávalójáról Schneider Gyuszi és barátai gondoskodtak.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben