kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

A hetési textilkultúra múltjáról és jelenéről Békéscsabán

textil1118Békéscsabán március 9–11. között került sor a XVI. Országos Textiles Konferenciára és a hozzá kapcsolódó Népi textíliák a Kárpát-medencéből című kiállításra. A több mint ötszáz résztvevős rangos szakmai tanácskozáson, melyen az ország legjelesebb textilesei, azaz a népi hímzés, nemezelés, viseletkészítés szakértői vettek részt, A Muravidéket Tivadar Éva népi iparművész, pedagógus mutatta be. A Hetés textilkultúrája régen és ma című előadásában átfogó képet adott a vidék textilkultúrájának történetéről, a hímzőszakkör-mozgalomról és a népi iparművészek munkásságáról.
A szakmai összejövetelen, melynek záró részében Nemzetiségi Estet is szerveztek Kárpát-medence viseletei, táncai és gasztronómiája bemutatásával, a muravidéki hímzőkörökből Fehér Andrea és Nemec Rozina hímző vett még részt.
A konferencia ünnepi megnyitóján többek közt jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár is, aki bejelentette, a kormány jelentős mértékben megnöveli a népi kultúra támogatását, a népzenei és néptáncegyüttesek mellett pedig kiemelten támogatja a népművészeti alkotóközösségeket is.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben