kele
perec1
garas1
62. évfolyam
46. szám
Lendva 
2018. 11. 15..
kiscim4618
 

A hetési textilkultúra múltjáról és jelenéről Békéscsabán

textil1118Békéscsabán március 9–11. között került sor a XVI. Országos Textiles Konferenciára és a hozzá kapcsolódó Népi textíliák a Kárpát-medencéből című kiállításra. A több mint ötszáz résztvevős rangos szakmai tanácskozáson, melyen az ország legjelesebb textilesei, azaz a népi hímzés, nemezelés, viseletkészítés szakértői vettek részt, A Muravidéket Tivadar Éva népi iparművész, pedagógus mutatta be. A Hetés textilkultúrája régen és ma című előadásában átfogó képet adott a vidék textilkultúrájának történetéről, a hímzőszakkör-mozgalomról és a népi iparművészek munkásságáról.
A szakmai összejövetelen, melynek záró részében Nemzetiségi Estet is szerveztek Kárpát-medence viseletei, táncai és gasztronómiája bemutatásával, a muravidéki hímzőkörökből Fehér Andrea és Nemec Rozina hímző vett még részt.
A konferencia ünnepi megnyitóján többek közt jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár is, aki bejelentette, a kormány jelentős mértékben megnöveli a népi kultúra támogatását, a népzenei és néptáncegyüttesek mellett pedig kiemelten támogatja a népművészeti alkotóközösségeket is.
MCSi Design