kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Három kultúra főhajtása Prešeren előtt

kult gyerty0718Három rokon, de más-más nyelvet ápoló kulturális egyesület szervezésében vasárnap a gyertyánosi faluotthonban került sor a szlovén kultúra napja megünneplésére.
Göncz Vaupotič Elvira, a gyertyánosi és Herženjak Mária, a kapcai művelődési egyesület elnöke magyar és szlovén nyelvű köszöntőbeszédükben üdvözölték a vendégeket, majd az 1800. december 3-án született és 1849. február 8-án elhalálozott France Prešeren költőóriás életpályáját, nehéz életkörülményeit, de annál csodálatosabb költészetét ecsetelték, a világirodalom nagyjai között jelölve ki a helyét. A szónokok feltették a kérdést, vajon 200 év távlatából is aktuálisak-e a költő gondolatai, a kultúráról vallott nézetei? Véleményük szerint igen. Prešerenre szlovén nyelven, majd magyar fordításban elhangzó verseivel is emlékeztek a kapcai szavalók jóvoltából.
A folytatás is a kultúráról és a hagyományőrzésről szólt, fellépett a helybéli Hajnal ME Mantraši zene- és énekegyüttese, a gyertyánosi népdalkör, a kapcai József Attila ME szavalói és magyar népdalköre, valamint a lendvai Pomurje Horvát Kultúregyesület néptáncosai és tamburazenekara.
MCSi Design