kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Készülődve az Európa Kulturális Fővárosa jelölésre

slokult0718Lendva Község a szlovén kultúrünnep előestéjén, február 7-én szervezte meg kultúranapi ünnepségét, melyen hagyományosan kiosztották a községi kulturális díjakat. Balažek Anton polgármester idén a Lendvai Nyugdíjasok Egyesületét, a Lendvai Zeneiskolát és Šinko Sabina képzőművészt részesítette elismerésben.
A nyugdíjasok egyesülete szerteágazó kulturális tevékenységet folytat a színjátszástól a kiállítás-szervezésig, a zeneiskola kiváló eredményeket ér el a zeneoktatás terén, Šinko Sabina képzőművész, a Pupilla Bábszínház alapítója alkotói és bábpedagógiai munkáját pedig értékes közösségi hozadék jellemzi. Šinko Sabina köszönőbeszédében a kulturális tartalmak minősége mellett állt ki.
A rendezvény ünnepi szónoka, Teršar Igor, a Kulturális Minisztérium Alkotói Igazgatóságának főigazgatója kiemelte a kultúra szerepét a nemzeti önazonosulásban és jelentőségét a mindennapokban, majd Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 pályázatát helyezte beszédének fókuszába. Balažek Anton polgármester is elégedettségét fejezte ki a pályázat kapcsán az eddig elértek és a támogatottság alapján.
A kultúrműsorban az 1. Számú Lendvai KÁI ifjúsági kórusa, a Vita kamarakórus, a „Nem érek rá” nyugdíjas vegyeskórus, valamint a zeneiskola növendékei, Jordaki Lucija Enya szaxofonon és Novak Pia szólóénekkel léptek fel, majd az estet a Prifarski muzikanti együttes könnyűzenei műsora zárta, akikhez énekkel és fuvolán csatlakozott Ferenc Katja, a Ljubljanai Zenei és Balettkonzervatórium lendvai diákja.
MCSi Design