kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

A fotó „a szerző tükre és ablaka” is egyben

pannon0618Pannonia Reflections címmel a 4. nemzetközi fotóművészeti kiállítás nyílt meg pénteken a lendvai várgalériában. A tárlat a Pannonia Fotóegyesület, a Szlovén Fotóművészek Társasága, valamint az FIAP (Amerikai Fotósok Szövetsége) és más nemzetközi fotótársaságok támogatásával valósult meg.
Lázár Beáta, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntötte a megnyitó résztvevőit, majd – megelőlegezve Davor Dolenčičnek, a Pannonia Fotóegyesület vezetőjének beszédét – a kiállítási pályázat megjelentetése óta eltelt időszaknak a tevékenységeit ismertette. E szerint az 53 ország 367 alkotójától beérkezett 4.797 művet Kerekes István és két horvátországi társa, Miljanko Marotti és Vinko Šebrek értékelte és rangsorolta, illetve díjazta. A péntek esti kiállításon ebből az óriási anyagból a legmagasabb pontszámot elért művek, 67 szerző 70 alkotása, valamint 66 egyéb, nem rangsorolt fotó, főleg hazai szerzők alkotásai kerültek a kiállítás anyagába.
Davor Dolenčič, a Pannonia Fotóegyesület elnöke ezt követően kiemelte: a témamegjelölést illetően nem volt változás a legutóbbi kiíráshoz képest, a fekete-fehér, szabadon választott motívum mellett a víz témája is szerepelt.
Vinko Šebrek, AFIAP és EsFIAP címmel kitüntetett horvát fényképész, zsűritag a Pannonia Fotóegyesület által megvalósított kiállítás „esztétikai, narratív és konceptuális” értékein túl az egyesületnek a fotóművészeti értékek kiemelésében és promóciójában játszott szerepét hangsúlyozta. A tárlat fotói kapcsán a „vízióval és tálentummal” rendelkező, az élet „mozgására és annak impulzusaira figyelő” képességet emelte ki, mely a fényképeken – a szerzők és a körülöttük lévő valóság mezején – „tükörként és ablakként” is funkcionálnak.
A díjkiosztó két részben zajlott, először a Pannonia Reflections 2017 pályázat díjazott alkotói vehettek át elismeréseket. A szlovéniai díjazottak közül a havas időjárás és a rossz útviszonyok miatt csak kevesen jöttek el átvenni a díjat, nem így az erdélyi Nagy Lajos, aki 1.000 kilométert tett meg Lendváig, de a nagykanizsai fotóklub oszlopos tagja, Varga Szilárd is ott volt a díjátadón. Az AFIAP és az EsFiap, valamint a szlovén fotográfusok szövetsége díjait, közöttük a legmagasabb elismerést, a fotográfia mestere címet a jesenicei Stane Vidmar vehette át.
MCSi Design