kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

A legidősebb tojásfestő 86, a legfiatalabb 10 éves

dobr kult06181A dobronaki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület január végén megtartott éves közgyűlésén az elmúlt évet eredményesnek értékelték, valamint az idei körvonalait is vázolták. Toplak Alenka, a művelődési egyesület elnöke a múlt évi beszámolóban elsősorban az ötnapos hímestojás-kiállítást emelte ki, mely a legnagyobb tömeget vonzó eseményük is volt.
A másik egy újabb keletű rendezvény, a Jakab-napi búcsúhoz kapcsolódó vásár volt, ahol a hagyományos kukoricafosztási szokást is sikerült feleleveníteni a turistaegylettel és a nyugdíjasok egyesületével közös szervezésben. A 15. Kardoš-est is jól sikerült, mint ahogy a decemberi műsorok is, az adventi és a karácsonyváró rendezvények. Ez utóbbiak szervezésébe 20 család és intézmény kapcsolódott be. Az egyesület éves költségvetésének a nagyobbik részét a muravidéki nemzeti közösség és a községi magyar önkormányzat állta, de a magánszféra és a vállalkozói szféra is támogatta a munkájukat. A községi támogatás pedig jelenleg az átutalási szakaszban van.
A hozzászólók, Kardinar Marjan polgármester is jónak, sőt kiválónak értékelte a megrendezett programokat. A néptánccsoport megszervezése azonban még nem valósult meg, amit évek óta halogat az egyesület.
Car Anna, a Dobronak Községi MÖNK elnöke, egykori egyesületi elnök is gratulált a programokban gazdag éves munkához. – Látszik, hogy sikerült összefognunk, hiszen a fiatalok is kezdik megérteni a hagyományápolás fontosságát, így a legidősebb tojásfestő tagunk 86, míg a legfiatalabb mindössze 10 éves.
Urisk Erzsébet a kétnyelvű könyvének megjelentetését, Varga József pedig a közeljövőben megjelenő CD anyagi támogatását köszönte meg.
A kézművességek háza munkálatai is a tervezett ütemben haladnak – hangzott el. A jövő évi programok a tavalyi séma szerint alakulnak. A tojáskiállítás kapcsán a gencsapáti tojásfestők részvételét emelték ki, közben a Balassi Intézettel megvalósult jó kapcsolat jóvoltából Ljubljanában is hímestojás-műhelymunkákat terveznek. De készülnek a Dobronak Község 20. évfordulójára szervezendő közös ünnepségre, valamint a Dobronaki Nótázók jubileumának megünneplésére.
MCSi Design