kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Frissítés a Lindua folyóiratnál

lindua05181A lendvai könyvtárban csütörtökön bemutatták Lendva Község kulturális folyóiratának, a Linduának az új szerkesztőség irányításával létrejött új számát. Pisnjak Atilla, a folyóirat új felelős szerkesztője az új szerkesztői-szerzői csapat – Zver Gabriella, Šantak Borut, Süč Dejan, Bence Lajos – bemutatása után közölte: nem törekedett egy teljesen új koncepció megvalósítására, inkább az előző 18 számhoz hasonló munkát tervez, így csupán némi „kozmetikázást” hajtott végre.
Süč Dejan megerősítette az állítást, megtoldva azzal, hogy némi átszellőztetés mégiscsak jól jött. Ő maga az aktuális lapszámban az alsólendvai rabbik útját fürkészi az elsőtől, Frischauer Árontól (1844) Lövy Mórig. Zver Gabriella a lendvai középiskolában felfedezésre induló diákcsapat reflexióit gyűjtötte egybe, Šantak Borut Jožef Smej püspökkel, történésszel, irodalmárral és nyelvésszel készített összeállítást. A tanulmány, illetve esszé műfajban találjuk Pisnjak Atilla: Olindva, Via lindva, Lyndva címmel a településnév kialakulását tárgyaló fejtegetést, valamint Kovács Sándornak Média, demokrácia, kisebbség cím alatt közölt és Süč Mitjának egy lendvai építészeti-urbanisztikus műhely kapcsán rögzített gondolatait. Bence Lajos megjelent munkája a lendvai kapcsolódású évfordulókhoz kötődik, a reformáció 500 éves évfordulójához, Kultsár György prédikátor lendvai tevékenységéhez.
Az est következő részében a szerkesztő írásról írásra haladva a szerkesztőség tagjait, illetve a jelenlévő szerzőket kérte fel műveik kommentálására, a versek esetében azok felolvasására. Paušič Olga korábbi szerkesztő útleírása kapcsán elhangzott: a jövőben az Európa Kulturális Fővárosa terv kapcsán a folyóiratban is teret kell biztosítani a véleményeknek, hisz az építő kritika sohasem árt. Pisnjak Atilla az est végén a kéziratok hiányára tett panaszt, ezért kérte szerkesztőtársait és a szerzőket, hogy a jövőben is támogassák a Linduát. A folyóirat a könyvtár honlapján érhető el és korlátozott példányban nyomtatott változatban is kapható.
MCSi Design