kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Megzenésített versek szlovén, magyar és roma nyelven

kontra0518Kontrabant: Muravidék, zenés CD, versmegzenésítések, 2017.
A „Best of” dalokat tartalmazó, három nyelven megszólaló, 14 számot tartalmazó CD az együttes talán első olyan munkája, melyen az együttes vezetője, Szomi Béla mellett a közelmúltban átszervezett együttes összes tagja producerként, a hangszerelői munkálatokban és a stúdiómunkálatok alatt is közreműködött.
A közel negyedszázada működő együttes a szubkulturális és etno-zenei kísérletezésekkel a kezdetektől a gazadag szlovén, magyar és roma népzenei hagyomány feldolgozását tűzte ki célul. A Muravidék című CD a zenekar első 25 évének dalait, legsikerültebb számait tartalmazza új köntösben, s a kiváló hangszertudással bíró tagoknak az énektehetsége is kitűnik. (Ez utóbbi családi vonatkozásban Béla mellett fiára, Pálra és az együttes hatodik tagjának számító, klasszikus zenén nevelkedett tizenéves Kikára is kiterjesztendő.) Ezzel az erénnyel csak a legendás Beatles rendelkezett – szokta mondogatni Béla.
A Kontrabant már a múltban is gyakran tett kirándulást a roma és a szlovén zenei hagyomány irányába, ezeknek a kirándulásoknak egyik máig legsikeresebb alkotása a magyar és a muravidéki romazenei kultúra felfedezéséből kinövő Muravidék című dal, mely e népcsoport himnusza is. Ehhez írt szöveget Béla még a 90-es években, majd figyelme a muravidéki szlovén dalok átdolgozása felé fordult. A jelen anyagban is szép számmal találhatók roma népzenei feldolgozások Feri Lainšček, Uroš Vošnjak, Janez Vrenjak, valamint a műdalok szövegírója, Karel Tuner tollából. A magyar blokkban Szomi Pálnak, a zenész édesapjának már legendás Aratódal című műve, illetve Bence Lajos: Távozóban, Didergő fényben és Tél című verseinek megzenésítései hallhatók. Ugyancsak itt található még A régi idők illata című dal, vagy a zenekarvezető Ismerlek című száma, illetve a CD-záró, Az égi suttogás című Tomaž Juvančič-szám, aki a régi zenekarból utolsóként távozott.
A hegedű-harmonika-gitár-mandolin, valamint basszus cselló és dobok felállású zenekari ötösfogat talán leghangulatosabb zenei CD-je készült el a válogatással és a dalok „leporolásával”, mely pálinkafőzési zsargonnal élve lepárlás is egyben. A legnemesebb illatok és ízek megőrzésével...
A CD a Szlovén Köztársaság Kulturális Közalapítványa támogatásával jelent meg.
MCSi Design