kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Tollforgató követők

cim0318A költő, „kultúránk mindenese”, Szúnyogh Sándor 20 éve távozott el közülünk, űrt hagyva maga után. Ez az űr lassan bár, de kezd megtelni követőkkel, új nevekkel, tollforgatókkal, akik ösztönzésre – szavalóversenyekkel, színházi és másfajta irodalmi pályázatokkal – a „fáklyavivő” nyomdokaiba kívánnak lépni, s mint ahogy a kultúra- és irodalomszervező költő-újságíró tette egész életében, a közösség javára cselekedni, a közjót szolgálni. Remélhetőleg nem is esélytelenül fognak bele!
 
 
„Az írás legyen gördülékeny és szabad”
 
A címben szereplő gondolat volt a tanácsa Bence Lajos zsűritagnak, Szúnyogh pályatársának a csütörtöki Szúnyogh Sándor-emléknapon a Lendvai Zsinagógában, melyen idén is kiosztották a költőről elnevezett fogalmazási verseny 2017/2018-as díjait. A Szúnyogh Sándor-díjat Végi Noémi, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola harmadikos gimnazistája vette át.
Szekeres Zadravec Ilona magyartanár a húsz évvel ezelőtt elhunyt költő személyének megidézésével, verssel és személyes reflexióval, majd számadatokkal is ismertette az emléknap betetőzéseként kihirdetendő eredményeket.
Bence Lajos pályatárs Szúnyogh Sándor gyűjtői és dokumentációs tevékenységét, a táj iránti hűségét az írói-költő pályára való készülés fontos előzményének nevezte. Mindent dokumentálni, mindent kalangyába gyűjteni, hogy egyetlen szavunk se vesszen el, mert a maga nemében – főleg a tájszavak és a népköltészeti és mondakincs – mindegyik aranyat ér, egy nép kollektív emlékezetének fontos mozaikkövei. Gyűjtői szenvedélye a későbbiek során a kincskeresők és a 19. századi aranyásók lázas kutatásával egészült ki.
Pisnjak Mária zsűritaggal egyetértésben Bence Lajos is a kritikai gondolkodás fejlesztését emelte ki mint a fogalmazási verseny célját. Na meg az olvasás és írás népszerűsítését! Az elmondottakat az is indokolja, mert a magyar közösség lélekszáma elérte „a kritikus tömeget”, mely ötezer alatti értéket jelent. S bizony az értelmiség fogyása is szembetűnő, s ilyenkor az írástudók felelőssége is megnő: sok bátorság kell ahhoz, hogy öncenzúra nélkül csak a tiszta igazat írja az ember. Ezért azt javasolta, a görcsölést hagyják másokra, az írás pedig legyen gördülékeny és szabad: írjatok lendületből és lazán!
Az idei verseny győztese, Végi Noémi immár második ízben nyerte el a fogalmazási verseny csúcsát jelentő Szúnyogh Sándor-díjat. A zsűri (Pisnjak Mária, Gróf Annamária, Bence Lajos) véleménye szerint a díjnyertes alkotás szerzője túlzásoktól mentes, higgadt írásával érdemelte ki a díjat, s azzal, hogy érzékeny a társadalomban zajló eseményekre, a fiatalokat is érintő problémákra. Persze sajátos szemszögből, ahogy egy 17 éves látja és érzi.
 
 
A díjkiosztó részben kihirdették a korcsoportok szerinti helyezéseket. Az elismeréseket Vida Simona, az MMNI igazgatói megbízottja és Király Meszelics Jutka, a Népújság felelős szerkesztője a Halicanumi üzenetek című, az összes díjazott fogalmazást tartalmazó melléklet kiadójának képviselőjeként adta át. Az elismerések mellé minden díjazott megkapta Szúnyogh Sándor Visszajövök című reprint kötetét, az MNMI ajándékát, valamint könyvutalvánnyal is gazdagodtak. A Szúnyogh Sándor-díjas Végi Noéminek az MMÖNK nevében Varga Edit alelnök is ajándékot nyújtott át.
Az est befejező részében a Kávészünet zenei együttes versmegzenésítéseit hallhatta a közönség.
(-)
 
A Szúnyogh Sándor Fogalmazási Verseny korcsoportonkénti első helyezettjei
Általános iskola:
6. osztály – Nagy Lizett Emma, 1. Sz. Lendvai KÁI
7. osztály – Bogdan Lara, Göntérházi KÁI
8. osztály – Göncz Tamara, 1. Sz. Lendvai KÁI
9. osztály – Herman Nika, 1. Sz. Lendvai KÁI
Középiskola:
1–2. évfolyam – Toplak Anna, Lendvai KKI
3–4. évfolyam – Horvat Lara, Lendvai KKI
MCSi Design