kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Absztrakcióval kacérkodó kifejezésmód

lindart4517A tavalyi, már 21. LindArt Nemzetközi Ifjúsági Művésztelep nyertes párosa a Szerbiából érkezett Branka Lalić és Dalibor Milojković lett. A győztes művészpárosnak a Lendvai Galéria-Múzeum a következő évben mindig lehetőséget ad egy tárlat keretében a bemutatkozásra; a tavalyi nyertesek kiállítását péntek este nyitották meg a lendvai várban.
A kiállított képeken az absztrakcióval kacérkodó sajátos kifejezésmódok kerültek előtérbe. Az alkotók stílusai az elvont alkotásokban bontakoznak ki. Műveiken jelentős mértékben visszaszorították a színeket, történeteiket a kifejező vonalak határozták meg – emelte ki méltatásában Doroteja Kotnik művészettörténész.
Branka Lalić művészi kompozícióit textíliából építette fel, amelyekre papírköröket helyezett. Ezek a végtelenség motívumaként jelennek meg és számos létfilozófiai kérdést is felvetnek. A fiatal művésznő fonalak papírra varrásával igazán egyedi alkotásokat hozott létre. Helyenként feltűnik egy okker vagy egy sárga folt, amelyekkel kibontakozik a színek kifinomult összekapcsolása.
Dalibor Milojković kiállított képein mezőket, folyókat, dombos tájakat jelenített meg. Az üres és a termő mezők érzékeltetéséhez a vonalak különféle dinamikáját alkalmazta. Rajzait továbbá pontok vagy éppen sűrűn festett vonalak alkotják, amelyekkel a világos és a sötét ellentétét hozta létre. A letisztult képeket egybefolyó színekkel egészíti ki, amelyek az akvarelltechnikára emlékeztetnek.
Az érdeklődők a tárlatot november 27-ig tekinthetik meg a Lendvai Galéria-Múzeumban.
MCSi Design