kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Lendvai művészek a Hegyvidék Galériában

bp hegyvidek4517A budapesti Hegyvidék Galériában október 30-án megnyílt a „Lendvai művészek” című kiállítás, mely Király Ferenc szobrászművész, Gálics István grafikus, valamint Göntér Endre és Baumgartner Dubravko festőművészek munkáit mutatja be.
A budapesti Hegyvidéki Önkormányzat és Lendva város, illetve a Lendvai Galéria-Múzeum között évtizedekre visszanyúló a kapcsolat, igaz, nem mindig éves rendszerességgel. A hegyvidéki művészek azonban már a 90-es évek végén csoportos kiállítással mutatkoztak be Zala György városában, a lendvaiak közül pedig Göntér Endre és Gálics István művei is szerepeltek Budapesten, nem utolsósorban egy csoportos kiállításra is sor került. A jelen kiállítás azonban mégis rendhagyó, hiszen egy valódi galériahelyiségben került megrendezésre – mondta köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester.
Szlovénia magyarországi nagykövete, Kokalj Robert a szlovén nép fához való ragaszkodását és természetszeretetét emelte ki. A négy művész alkotói munkásságában, etikai-emberi hitvallásában is – utalva Gálics és Király fában mintázott-faragott fanyomataira és kisplasztikáira – hangsúlyosan jelenik meg a természetközelség.
Kallós Judit művészettörténész szíves kalauzában a kiállító lendvaiak, Gálics István, Király Ferenc, Göntér Endre és Baumgartner Dubravko művészetét részletekbe menően elemezte, kiemelve az életművek legfontosabb jellemzőit, stílusbéli sajátosságait.
Gerič Ferenc, a lendvai galéria nyugalmazott igazgatója pedig köszöntőjében felidézte a kapcsolatépítés fontosabb állomásait, majd kifejezte reményét a „nagy európai művészek” sorozat folytatása kapcsán, mert ezekkel a tárlatokkal sikerült a szlovén és a magyar műkedvelő közönség figyelmét is Lendvára fordítani.
A „Lendvai művészek” című kiállítás novemberben tekinthető meg a Királyhágó téri galériában.
MCSi Design