kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Tízéves évforduló, százéves örökség

partoshimz4317A pártosfalvi Rózsa Kézműves Egyesület a hétvégén kiállítással, kultúrműsorral ünnepelte megalakulásának tízéves évfordulóját. Szombaton délután a helyi tűzoltóotthonban a szebbnél szebb eredeti és modern hímzések mellett százéves terítők, falvédők is kiállításra kerültek.
A Rózsa kézimunkaszakkör 2007 februárjában alakult meg az Ady Endre Művelődi Egyesület keretében, 2011-ben pedig már önálló egyesületté váltak. A kezdetekkor tíz nőtagja volt a csoportnak, a találkozókat főleg a helyiek látogatták. Az évek során azonban cserélődtek a tagok, mentek és jöttek újak, más településekről is csatlakoztak, így vannak ma 16-an. Az egyesület új elnöke Vogrinec Metka, a csoport szakmai vezetője pedig a kezdetektől Horvát Margit népi iparművész, aki két-három hetente látogatja, tanítgatja a hímzőasszonyokat. A szakmai segítség, a türelem és a kitartó munka pedig meghozta gyümölcsét, hiszen Margit néni évente beszámolhat arról, milyen lelkesek a tagok és mennyit fejlődtek. Ezt bizonyítja a kiállítás is, melyen a modern hímzések mellett eredeti mintákkal is találkozhatunk.
A kerek évforduló tiszteletére a kiállításon helyet kaptak nagyon régi, 80–100 éves hímzések is. Az asszonyok anyáik, nagyanyáik örökségét, féltve őrzött hímzéseit hozták el bemutatni, bizonyítva, hogy van a vidéken hagyománya a kézimunkának, amit becsülni és ápolni kell, hogy az megmaradjon az utókornak.
A kiállítást idén is kultúrműsor tette teljessé, amiről a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola tanulói gondoskodtak, a délután pedig társalgással folytatódott házi sütemények mellett. Aki pedig lemaradt a megnyitóról, másnap is megtekinthette a valóban gazdag tárlatot.
MCSi Design