kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Könyv-elő: A szív akkumulátora

zcsj37171Novelláskötet, Pilisvörösvár, Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, 2017, 166 oldal, illusztrálta Császár Szebasztiján. 
A szív akkumulátora – Zágorec-Csuka Judit novelláskötetének a címe a harmadik novella címe is egyben. Az írónő keringési rendszerünk központi szervét, az izmos falú tömlőt helyezi novelláskötete középpontjába, mely nem csupán „egy bolondos kedvű húsdarab”, hanem az az izompumpa, mely percenként hatvan-nyolcvanszor összehúzódva tartja fenn a vérkeringést, szakadatlan működése biztosítja a test különböző részeinek vérellátását.
De mi van akkor, ha ez az érzékeny műszer hirtelen leáll? – az egyik novellában így eszmél fel Mariann a Kaposvári Egyetem parkolójában. Amíg szívünk akkumulátora működik, addig minden rendben van. Addig semmi sincs elveszve, addig még minden lehetséges, még minden jóvátehető. Addig újrakezdhetünk minden kapcsolatot, minden ölelést, csókot, barátságot, szerelmet...
Kérjük a Teremtőt, hogy ezen érzékeny műszer hibátlanul működjön testünkben még nagyon sokáig! Bízzuk rá életünket és sorsunkat a Mennyei Gondviselésre, akárcsak Meta, az USA-ban élő harminckét éves lány, aki a hit, remény és szeretet erején felbátorodva indul el az Alpok tövébe, a klarisszák kolostorába, hogy Jézus menyasszonya, szeretetének hírvivője legyen.
zcsj37172Derűs szívvel induljunk el mi is az általa javasolt boldogságok útján, s megtapasztaljuk, hogy „Az élet fontos dolgai nem azok, amiket általában fontosaknak tartunk – ahogy Wass Albert írja –, pénz, pálya, haladás, siker, munka: ha arról van szó, hogy megtaláljuk magunkat ebben a világban s érdemesnek ítéljük a benne létezést, akkor ezek mind nagyon aprócska dolgok.”
S milyen érzések és hangulatok színezik Zágorec-Csuka Judit hőseinek lelkét? Megtudhatjuk, ha az írónő jóvoltából kezünkbe bocsátott jelképes látcsövön át figyelemmel kísérjük hőseinek életét. Azokat az élethelyzeteket, színtereket és ok-okozati viszonyokat, amelyekben e hősök mozognak, s melyek bennünket, olvasókat is készek a közöny és a teljes érdektelenség mocsaras vidékéről a cselekvő ember tisztására repíteni.
Biljana, Mariann, Patrícia, Meta, Júlia, Péter, István, Zsolt, Lajos, Miklós és sokan mások – mind- mind hétköznapi hősök, a szeretet emberei, akik kisebb-nagyobb sikerrel vívják szélmalomharcukat globalizált, elaljasodott 21. századi világunk minden szennyével: a hatalomvággyal, a pénzhajhászással, a korrupcióval, a kiszolgáltatottsággal, a munkanélküliséggel...
Az írónő – mint valami jóságos őrangyal – szeretettel hajol föléjük, és a tiszta erkölcs, a szép és nemes dolgok iránti elkötelezettségre buzdítja őket. Majd hősein át bennünket is: tegyünk meg mindent, hogy a nekünk szánt életösvény a gyom helyett szellemi kincsekben bővelkedjen.
Talán zűrzavaros világunkban akaratlanul is ilyen kincseket, kapaszkodókat, biztos értékeket keresünk, amikhez vissza-vissza lehet térni, ami eligazít bennünket.
Zadravec Szekeres Ilona
MCSi Design