kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Kiállítás és hangverseny a zsidóságról

zsido36171A lendvai zsinagógában, a Holokauszt Szlovéniai Múzeumában az Európai Zsidó Kultúra Napja tiszteletére vasárnap jiddis zenei hangversennyel és kiállítással emlékeztek.
Lázár Beáta, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az európai nagyvárosokhoz hasonlóan Lendva már két évtizede csatlakozott ahhoz az kezdeményezéshez, mely a zsidó kultúrára való emlékezés és diaszpórává válásuk történetét dolgozza fel.
A Falak, jelek, sorsok című jelenlegi kiállítás a magyar zsidók Auschwitzba deportálását mutatja be jól megszerkesztett pannókon, fényképes dokumentációval. zsido36172Ezt a kiállítási anyagot a budapesti Holokauszt Emlékközpont bocsátotta a zsinagóga rendelkezésére. Lázár Beáta ez alkalomból kiemelte: a zsidók mindig is nagy figyelmet fordítottak az oktatásra és a képzésre, így Lendván zenekart is működtettek, amelynek sokáig nem volt folytatása.
Az est további részében Klein Judit énekművész és Neumark Zoltán kísérőzongorista a zsidó zene világába kalauzolta a nagyérdeműt héber és jiddis nyelven tolmácsolt dalokkal, de magyar népdalok is műsorra kerültek.
A legnagyobb sikere az Ajajaj című dalnak volt, melynek refrénje a közönség segítségével szólalt meg, tartalma pedig egy görbe nap utáni „másnap” vidám megfogalmazása, jajgatással kísérve. A művésznő azt javasolta, ha valaki megkérdezné tőlünk, tudunk-e jiddisül, válaszoljuk, hogy: ajajaj!
MCSi Design