kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Befejeződött a 45. bronzöntés

bronz3617Az öntvények utómunkálataival, cizellálásával, esetenként archaizálásával, festésével a hét elején fejeződött be az augusztus 20-ától tartó 45. Lendvai Nemzetközi Bronzöntő Művésztelep.
Az idei művésztelep résztvevői közül a négy (Baumgartner Dubravko, Göntér Endre, Cvetka Hojnik, Király Ferenc) hazai, lendvai művész mellett kettő Szlovéniából (Igor Banfi, Miha Pečar), továbbá Pokorny Attila Magyarországról, Petar Ujević Horvátországból, Gail Morris pedig Nagy-Britanniából érkezett.
A művésztelep szakmai vezetője idén is Gerič Ferenc, nyugalmazott galériaigazgató volt, aki hétfőn pezsgőbontás és koccintás mellett elégedettségét fejezte ki az elvégzett munka kapcsán, hiszen, mint mondta, nagyon sok értékes alkotás készült, amelyek remélhetőleg a galéria padláshelyiségének megbecsült darabjai lesznek az elkövetkező évtizedekben. Arra kérte a művészeket, öntőket és cizellálókat, hogy ne feledkezzenek el Lendváról.
A végső öntés és az utómunkálatok során Gerič elmondta: az új kísérlet is sikeresnek bizonyult, hiszen a festők is kipróbálhatták magukat szobrászatban, modellkészítésben és bronzöntésben: Hojnik Cvetka megtiszteltetésnek vette, hogy meghívást kapott az új tapasztalatot jelentő művészeti ágazatba. Igor Banfi elmondta: egy a festés szempontjából elképzelhetetlen folyamatnak a részévé válhatott. Baumgartner Dubravko is örült az új, a festészetben csak színekkel-árnyékolásokkal elérhető harmadik dimenziónak. Göntér Endre pedig a festői opusában is „ősinek” számító motívummal, a magyarság eredetmondáiban szereplő turul-motívum kisplasztikai megformázásával rukkolt elő. A turul egy férfias madár lehetett, ha már a mitológia szerint Emese beengedte ágyába – jegyezték meg nevetve. Ennek a kisplasztika talapzatán is hangsúlyt szeretett volna adni a művész, részben a rovásírással.
Gerič elmondta, hogy a támogatásban ismét akadályok voltak, de a korábbi évekhez hasonlóan idén is sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani a művésztelepet: – Mivel ez sorrendben a 45. telep, a tavalyi öt helyett kilenc művész meghívása mellett döntöttünk. Emellett az öntőművelet sikeres lebonyolításához és az alkotások végső kidolgozásához három „kipróbált” öntő és cizelláló is rendelkezésünkre állt: Gere László, Márfai Róbert és Próznai István – mondta a művésztelep vezetője. – Nagyon fontos még hangsúlyozni a Csente-hegyi szomszédok, Felső Jenő és a többiek támogatását, akik ezúttal is mindig jöttek, hoztak ezt-azt, valamint idén sem maradt el a szentgotthárdiak támogatása, akik a morális segítség mellett a főzőtudományukkal járultak hozzá a jókedvhez.
Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere az esemény kapcsán: – Nagyon fontosnak tartom, hogy a 15 évvel ezelőtti lendvai segítség nyomán kialakult kapcsolatot, amikor Hirnök Jóskáék és a szlovén kisebbség tagjai megkeresték a lendvaiakat, folyamatában kezeljük. Nem csak a mecenatúra miatt, bár ez is nagyon fontos, hiszen egy közösség csak így tud komolyan működni. Láttuk a látogatásaink során, hogyan tud egy 3–4 ezres kisváros életébe beleszövődni a kultúrának a szeretete. Le kell tudni kopírozni ezeket a dolgokat, és nem egymásra irigykedni. Ezért nekem mint a partnerváros polgármesterének a magyar–szlovén tengely erősítése miatt is kötelességem itt lenni.
MCSi Design