kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Már száz évvel ezelőtt is kiállított Lendván

farago3517Faragó Mártonnak, Zala György kortársának szombaton „Egy lendvai festő a fronton” címmel nyílt kiállítása a Polgárság Múzeumában Lendván, mely egyben az 1. világháború évfordulójára tartott emlékezés is volt.
Lázár Beáta, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy intézményük a városi rendezvények kapcsán már több hasonló kiállítást is szervezett a múltban, például a lendvai vasút kapcsán, 2015-ben már Faragó festményeiből is szerveztek kiállítást. A jelenlegi azonban jellegében némileg más, hiszen egy történelmi eseményhez, az első világháborúhoz kapcsolódik, s ily módon kordokumentumnak is számít a kiállított anyag.
A kiállítás méltatásában dr. Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus részletekre is kitérő bemutatójában a 40 tábori postai levelezőlapon megőrződött, utólag kinagyított, jobbára tintaceruzával, tussal készített rajzok jellegéről elmondta: főleg a boszniai és montenegrói 1. világháborús helyszíneken készültek. A lendvai születésű és Nagykanizsán élő festő olyan helyszíneken készítette „pillanatfelvételeit”, amelyek a 90-es években a boszniai háborúban újra fájdalmas aktualitást nyertek Srebrenica vagy Goražde kapcsán. Tájképei mellett a portréművészetnek is szép darabjai vannak (például Huso Mandić portréja és a Női portré), egyetlen kiállított akvarellje, a Cattoro-öblöt ábrázoló, Montenegró kapitulációjának napján készített képe pedig Faragó már kialakított stílusának a visszatértét, művészi felbuzdulásának újabb kezdetét jelzi. A képein megjelenő idill és „az élénk színfoltok” miatt Faragót a két világháború közti kritika az esztétikai kategóriának egyáltalán nem nevezhető, „időszerűtlenség” vádjával illette. Ettől függetlenül többször is kiállított az őt befogadó Nagykanizsán, vagy másokkal együtt közös kiállítást szervezett, pályakezdő fiatalokat indított el a pályán.
A kiállítás képzőművészeti anyagát a Lyndva Muravidéki Régiséggyűjtő Egyesület, valamint Farkas Tibor rédicsi gyűjtő 1. világháborús tárgyai egészítik ki.
MCSi Design