kiscim1218
 

Elek bácsi hagyatéka Cár József tollából

kofetar2217A Lendvai Nyugdíjasok Egyesületének Kofetarji színjátszócsoportja legújabb előadását – a Cár József által írt és rendezett Hagyaték című darabot – is teltház előtt mutatta be.
A szombati ősbemutató közönsége a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a Kofetarji színjátszócsoport már ismert arcaival találkozott, első ízben viszont Cár Józseffel szlovén forgatókönyvíró és rendezői szerepkörben. A lendvai idősek otthonában játszódó történetet – melynek leforgása alatt megismerjük a Kisfaluból származó Malacsics Elek életét – a már megjelent két dobronaki adomáskötetéből meríti Cár, de sző hozzá új elemeket is, humorral kifigurázva a múlt rendszer „jellegzetességeit”, felidézve a mostani nyugdíjas korosztály fiatalkori emlékeit, zenéit... A megözvegyült Elek bácsi élettörténete egyben egy aktuális témát is megvilágít: az idősek otthonába kerülést, az ott megélt alkalmazkodási nehézségeket, kételyeket... A történetben aztán itt van még Elek bácsi családja, a hagyatékért, a szőlőskertért marakodó lánya és fia, valamint a törvénytelen lánya a Muraközből, aki végre megismeri az édesapját...
A színpadi történet két időrendi szálon fut: Elek bácsi – Žerdin Štefan élethű alakításában – mai öregotthoni szobájában és a múltban; felidézve életének fontosabb történéseit a narrátori szerepben barátja, Géza – Paušič Ivo alakításában – meséli el az eseményeket.
A két főszereplő mellett a történetben találkozunk még az öregotthoni titkárnővel (Karba Matilda), a nővérrel (Larnsak Dragica), a szociális dolgozóval (Unger Mira), a fizioterapeutával (Trojak Jerica), Elek fiával és feleségével (Petek Boris és Kotnjek Sonja), lányával (Varga Marika), törvénytelen lányával és anyjával (Kostric Zdenka és Varga Anica) és a plébánossal (Marič Aleksander). A díszlet Karba Matilda munkája, a koordinátori munkákat pedig Feher Štefanija végezte.
A csapat február közepe óta készítette a darabot, s ahogy Cár József nyilatkozta, a hazai közönség visszhangja és hosszú tapsa volt számukra a legnagyobb jutalom. A következő előadásuk június 9-én lesz Dobronakon.
MCSi Design