kiscim1218
 

Király Ferenc az egerszegi Gönczi Galériában

kiraly2217Pénteken a zalaegerszegi Gönczi Galériában kiállítás-megnyitója kapcsán köszöntötték a közélet szereplői, pályatársak és barátok a tavaly 80. évét betöltő Király Ferenc lendvai szobrászművészt.
Ez alkalomból a galériavezető, Szüszné Nagy Johanna örömét fejezte ki, hogy az évforduló halaszthatatlan más elfoglaltságai miatt egy kis késéssel ugyan, de a kiállításra mégiscsak sor kerülhetett.
Vadvári Tibor alpolgármester kapcsolódva a köszöntőhöz elmondta: mindig felemelő látni, hogy a városban még mindig mennyien járnak el a kiállítás-megnyitókra, mennyien kedvelik a művészetet. – Napjainkban, amikor annyi vizuális inger ér bennünket, nem lehet könnyű helyzetben egyetlen művész sem. Egy világot bemutatni s azzal lekötni az emberek figyelmét különös kihívást jelenthet számukra. De az életigenléssel, a dinamizmussal a kiváló Munkácsy-díjas művei éppúgy magukkal ragadnak ma, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt... – mondta az alpolgármester, megtisztelőnek nevezve, hogy a nemrég kerek évfordulót ünneplő művészt, akit nem lehet besorolni egyetlen stílusba sem és kifejezőeszközeinek tárháza is végtelen, Zalaegerszegen köszöntheti.
Kostyál László művészettörténész pedig személyes hangon kezdte bemutatóját, a Bánffyiaktól – nagy ugrást téve az időben – arra az időszakra helyezte át a lendvai vár „elkirályosodását”, amikor a hetvenes évek elején először találkozott a „vár urával”, a galériavezetővel és szobrásszal, Király Ferenccel, aki megmutatta neki az akkor nagy léptekkel gyarapodó, művésztelepekre alapozott gyűjteményt.
Magáról az alkotói opusról elmondta: a termékenység, a női test intimitásig fokozható szépsége, a gyorsított filmfelvételek utolsó kockáját megidéző rügyezés és bimbóba hajlás áll ma is Király érdeklődésének középpontjában. S a csiszoltság, a pallérozottság; így jó megérinteni ezeket a felületeket egyrészt simaságuk miatt, másrészt pedig mert „vágyaink” is ezt diktálják.
A kiállítás-megnyitó végén, amelyre a művészt lendvai barátai is nagy számban elkísérték, Flaisz Gergő intézetigazgató a Király házaspár 50 éves házassági évfordulójára az ünnepelteknek egy díszes csokrot nyújtott át.
MCSi Design