kiscim1218
 

Szerény, de hathatós előkészületek

sajto2117A Salvador Dalí-kiállítás előtt a lendvai Városházán sajtótájékoztató zajlott a tárlatról, a község 2017-től 2025-ig terjedő kulturális programjáról, valamint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szervezése körüli történésekről. Balažek Anton, Lendva Község polgármestere elmondta: a kulturális fővárosi pályázat előkészületei rendben folynak. A százezres nagyságú lendvai turisztikai látogatottság (Vinárium, Galéria) idén is reálisnak tűnik, a szinergia is ennek arányában fejlődik.
A legnehezebb lesz a költségvetési-befektetési konstrukció felállítása. Tudni kell, hogy a kritikus „tömeg” szempontjából Lendva hátrányból indul, ezért a határon túli kapcsolatok felélesztése kötelező. De mindenekelőtt szerénynek kell lennünk! A Lind Art-tal elkezdett tevékenységeket és kapcsolatépítést egy újjal, a lendvai várban a ljubljanai és a környékbeli építészeti egyetemek és múzeumok új projektjeivel szeretnék bővíteni – fejtette ki a polgármester.
Aleš Šteger, a maribori EKF-projekt munkatársa, a község kulturális programjának egyik társzerzője kiemelte: Lendva a maga multikulturális szemléletével kiemelkedik a hozzá mérhető kisvárosok közül, ráadásul a nyitottságra is sokat ad. A 90 oldalas, közszemlén lévő programhoz várják a véleményeket és hozzászólásokat. Matevž Čelik, az Építészeti és Formatervezési Múzeum igazgatója a BIO25 nemzetközi formatervező biennálé programjáról szólt, amelybe idén először Lendva is bekapcsolódik. Ennek egyidejű, több szlovén városban is zajló állomása lesz a göntérházi elhagyott bolthelyiségben készülő kiállítás, illetve bioprogram.
A sajtótájékoztatón Marjeta Ciglenečki művészettörténész és Lázár Beáta galériaigazgató szólt a Dalí-kiállítás szervezéséről, lényegéről.
MCSi Design