kiscim1218
 

Dalí, a halhatatlan

dali2117Vasarely, Kokoschka, Rembrandt, Goya és Miró után ismét egy halhatatlan világhírű művész tárlata nyílt meg Lendván: Salvador Dalí A halhatatlanság receptjei című kiállításával folytatódik a képzőművészeti óriások tárlatsorozata a várgalériában. A kisvárosi galéria merész programjaival egyfajta fenoménné nőtte ki magát a térségben, tevékenységét elismeri a közönség – tavaly több mint 15 ezer látogató – és a kultúrpolitika is. Idén Dalí művei – képünkön A halhatatlanság tíz receptje elnevezésű plexi-koffer, a kiállítás egyik mesterműve – október végéig várják a látogatókat a lendvai várban.
 
 
Receptek a halhatatlanságról
 
A múzeumok világnapján, május 18-án nyílt meg a lendvai várban Salvador Dalí: A halhatatlanság receptjei című, grafikákat és rajzokat bemutató kiállítása a németországi Richard H. Mayer magángyűjteményéből. A kiállítást Tone Peršak szlovén kultuszminiszter nyitotta meg.
Lázár Beáta, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a 2009-ben Vasarelyvel kezdődő sikersorozat a tavalyi Miró-kiállítás után ismét méltó folytatást kapott Salvador Dalíval. Balažek Anton lendvai polgármester a várban folyó tevékenységről elismerően szólt, a múzeumok éjszakája kapcsán pedig gratulált a dolgozóknak. Az egyetemes képzőművészet nagyjainak megjelenése a lendvai várban bizonyíték arra, hogy a kisebb települések is szervezhetnek jelentős és nagy visszhangot kiváltó kiállításokat. Mint mondta, a 2025-ös európai kulturális fővárosi cím elnyeréséhez minden bizonnyal az ilyen alkalmak is hozzá fognak járulni.
Salvador Dalí (1904–1989) a világ egyik legellentmondásosabb művésze volt, s még mindig van mit felfedezni hatalmas életművében. A második világégést az USA-ban vészelte át, majd visszatért Spanyolországba. Rajongói máig nem bocsátották meg neki, hogy katalán származása ellenére lepaktált Franco tábornokkal, a diktátorral – mondta a méltatásban Marjeta Ciglenečki művészettörténész, a kiállítás kurátora. A művészettörténész külön felhívta a figyelmet a kiállítás legértékesebb darabjára, „A halhatatlanság tíz receptje” című plexiüveg-kofferre, mely azért is elbűvölő, mert a halhatatlanság volt az a téma, melyről Dalí a legelszántabban gondolkodott.
Tone Peršak szlovén kultuszminiszter a megnyitó szerepkörében elmondta: régóta csodálja a lendvai szervezést, ami a galéria-tevékenységgel függ össze. Mindehhez csak gratulálni lehet – mondta. – Dalí művészetének a tanulmányozásához pedig az elmondottak mellett úgy tudunk hozzákezdeni, ha ki-ki a maga útján közelít a grafikákhoz, saját szeme és intuíciója felhasználásával.
A kiállítást a vendégek között Danilo Türk egykori államelnök és neje is megtisztelte jelenlétével. A megnyitó után a várudvaron folytatódott a Szlovénia minden tájáról összesereglett közönség „párbeszéde” közéletről, művészetről.
MCSi Design