kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Nagyszerű kisplasztikák születtek 

bronz3521Kedden ért véget a 49. Lendvai Bronzöntő Nemzetközi Művésztelep, mely a vártnál is sikeresebb volt. A hat, Magyarországról és Szlovéniából érkező szobrász által alkotott kisplasztikák november második felében kerülnek a közönség elé. A telep szakmai vezetője Gerič Ferenc volt, a cizellőr pedig Gere László.

A lendvai polgári iskola udvara volt az idei lendvai művésztelep színhelye. A hat szobrász – Polona Demšar, Király Ferenc, Lipovics János, Rajcsók Attila, Damjan Komel és Boštjan Kavčič – közel két hetet töltöttek együtt a kreativitás jegyében. A kemény munka gyorsan folyt, hiszen – Baumgartner Dubravko elmondása szerint – nagyon együttműködő csapat kovácsolódott össze, a művészek az öntési munkálatokból is kivették a részüket, és mindez kellemes hangulatot adott az eseménynek. Így a pénteki, reggeltől estig Csentében zajló öntés sem bizonyult annyira fárasztónak és kimerítőnek, mint valójában volt. A sikerélményt még fokozta, hogy mindegyik öntvény tökéletesen sikerült.

 

 

Polona Demšar, aki művészetében az agyagot és a fát, a fényképet és az üveget, valamint az agyagot és a kötelet egyesíti, Celjéből érkezett a művésztelepre. Most először próbálta ki a bronzöntést, melyet nagyon fáradságos és hosszan tartó folyamatnak tart, de éppen ezért izgalmasnak is találta. A lendvai telepen is sok tapasztalatot szerzett, amelyeket további munkássága folyamán próbál kamatoztatni – mondta. A kisplasztika, amit alkotott (női test alakú edény) egy kiállításra elkészített nagyobb szobor részeként fogja megtalálni a helyét. Ezenkívül egy 22 évvel ezelőtti arclenyomatát is bronzba öntötte.

A művésztelepen alkotott tárgyakból november második felében rendeznek tárlatot a Galéria-Múzeum felújított padlásterében, melyen az idei művésztelepi kisplasztikák mellett kiállítják a tavalyi művésztelep alkotásait is.

 

 

MCSi Design