kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

A magyar értékek közös bemutatása

etnoest3521A lendvai Színház- és Hangversenyteremben augusztus 30-án a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Magyar Etno Estet szervezett, amelyen részt vettek a muravidéki magyar kulturális egyesületek dalkörei és zenészei, valamint a magyarországi vendégek. A közel háromórás program a magyar népzenét, népdalt és színházat ünnepelte.

Soós Mihály, az MNMI igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy intézetük fontosnak tartja az ilyen jellegű találkozásokat, hiszen „helyi csoportjaink, akik egész évben rengeteget gyakorolnak és az egész Kárpát-medencét keresztül-kasul bejárják a fellépeseikkel és sikereket érnek el, lehetőséget kapjanak Lendván közösen bemutatkozni” – emelte ki az igazgató. Így az est keretében a kultúrotthon színpadán fellépett a völgyifalui Petőfi Sándor Művelődési Egyesület népdalköre és a Pünkösdi Rózsa Citerazenekar, a kapcai József Attila Művelődési Egyesület népdalköre, a muraszombati Baráti Kör népdalköre, a zalaegerszegi Kis-Hétrét együttes, valamint a Dobronaki Nótázók. Fellépésüket a közösen elénekelt „Átimennék a Murán” című, Lendva környéki népdallal zárták.

Az est második felében közösen lépett fel az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán táncegyüttes a „Ki szívét osztja szét” című előadással. A produkciónak – amely a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósuló nagyszabású kulturális projekt keretében jött létre és már több külhoni településen is bemutatták – Lendván is nagy sikere volt. Varga Miklós színész-énekes kivételesen karakteres hangja és jól ismert dalai, valamint a Tabán táncegyüttes szuggesztív előadásmódja felejthetetlen élményt nyújtott a közönségnek.

 

MCSi Design