kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Két új állandó kiállítás Kapcán: A hagyományőrzés ünnepe

Nagyi szoba 52Múlt vasárnap a Kapcai József Attila Művelődési Egyesület szervezésében a nemrég felújított faluotthonban került sor két állandó kiállítás ünnepélyes megnyitására. A nagymama szobája, valamint Kézimunkáink című tárlatokat Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója méltatta.

 

„Ma a hagyományőrzést ünnepeljük itt, Kapcán - népdallal, hímzésekkel és állandó kiállításokkal a múltból. A hagyomány egy mély kút, ahonnan az élet varázsa ered. A mai ember csak akkor lehet igaz ember, ha ebből a kútból merít. Ezt mi, kapcaiak is tudjuk, és arra törekedünk, hogy megvalósuljon a két állandó kiállítás” – mondta köszöntő beszédében Herženjak Marija, a helyi művelődési egyesület vezetője, és hozzáfűzte, hogy a kiállítások önerőből, sajátkezűleg, valamint adományozók segítségével jöttek létre. Az első helyiségbe, „A nagymama szobájába”, az 1900-as évek elejéről kerültek tárgyak - a legimpozánsabb közülük talán a még ma is használható kemence, mint az akkori muravidéki otthonok nélkülözhetetlen velejárója. „Egy olyan térbe kapunk betekintést, amely a muravidéki embereknél a legfontosabb volt, egy központi helyiség, ahol főztek, társalogtak, de aludtak is – és nem csak egy család, hanem több generáció egyben” – mondta Soós Mihály, az MNMI igazgatója a méltatás során. És pont ilyen teret varázsoltak elő a kapcaiak - megtalálható benne a már említett kemence, a sparhelt, stokedli, díván, mellette egy éjjeliszekrény, egy régi sifonér, ami tele van szőttesekkel, ezenkívül fateknő, vájdling, különböző konyhai eszközök, vesszőből készült kosarak, batyuk, vallási tárgyak és különböző régi képek.

 

 

A Kézimunkáink című kiállításon a helyi hímzőszakkör jelenleg aktív tagjainak munkái tekinthetők meg. A kiállított alkotások (terítők, vánkosok, párnák) között a hetési hímzéseken kívül egyéb magyar tájegységeknek a hímzései is megtalálhatóak, régebbi és modern motívumokkal egyaránt. 

Az ünnepélyt gazdag kulturális műsor kísérte, amely keretében fellépett a helyi népdalkör, a Dobronaki Nótázók és a zalaegerszegi Kis-Hétrét együttes. A kiállítást - amely többek között a Csóori Sándor Alap támogatásával jött létre – megtisztelte ottlétével Czikó Anita konzul, Nemec Rozina, a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltségének (JSKD) elnöke és a szomszédos falvak képviselői is.

MCSi Design