kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Murakon a Murakon után

Murakon 23A horvátországi Muraszentmártonban immár nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi irodalmi fesztivál, a Murakon második napjának eseményei idén már harmadik alkalommal zajlottak Lendván.

 

Így augusztus első vasárnapján a fesztivál résztvevői saját műveiket felolvasva mutatkoztak be a Lendvai Könyvtárban a „Murakon a Murakon után” című eseményen.

Az egybegyűlteket Halász Albert, a könyvtár igazgatója és Zlatko Kraljić, a fesztivál megálmodója köszöntötte. A Velenjében élő, szlovén és horvát irodalomban is jeleskedő Kraljić 2013-ban alapította a Murakon nemzetközi írótalálkozót, amely azóta már nemzetközi reputációt ért meg, és valódi közép-európai fesztivállá vált. Az idei lendvai rendezvényen hat író, illetve költő vett részt. Elsőként Vladimir Tomaš, ígéretes tehetségű fiatal dalmát költő és drámaíró mutatkozott be a lendvai közönségnek, utána Suzana Tratnik olvasott fel egy részletet a legújabb regényéből, ezenkívül egy versét is előadta. A Ljubljanában élő, muraszombati származású prózaíró műveit több nyelvre is lefordították. Tari István, zentai költő és képzőművész is a közönség elé lépett. A szerző, aki közel 20 könyvet adott ki, és alkotásaival rendszeresen tárlatokon is bemutatkozik, verseit szerb és magyar nyelven olvasta fel. Tari István művészeti tevékenysége mellett öt évig Óbecse alpolgármestereként is tevékenykedett. Őt ifj. Marijan Grakalić, a híres költő és újságíró családból származó publicista, több irodalmi fesztivál megalapítója követte. Az eseményen jelen volt még Božica Jelušić költő, aki irodalmi tevékenysége mellett ökológusként is bemutatkozott. A szerző, aki eddig 60 könyvet írt, már közel 30 éve természetbarátként is aktívan jelen van a köztudatban - műveiben többször foglalkozik a Dráva folyóval, illetve a Podravinával.

A kellemes hangulatban zajló irodalmi eseményt Anđelka Klemenčić, muraszentmártoni horvát nyelv- és irodalomprofesszor moderálta.

MCSi Design