kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Egy krimi és egy mese  

konyv Olga3021Június végén a Volosov Hram kiadónál megjelent Paušič Olga új regénye, amely ezúttal a felnőtteknek íródott, július közepén pedig a Kulturni center Maribor kiadónál a mára már lendvai szerzőnek számító Jovanović Klarisa legújabb meséskönyve látott napvilágot.

A Vohljači (Szimatolók) című könyv Paušič Olga első felnőtteknek írt regénye. A bűnügyi regény, amelyhez az ötletet a szerző a pandémia időszakában kapta, a Lendva-hegyen játszódik. A rendőrség egy nyugdíjas házaspár nyaralóját bérbe veszi, hogy onnan figyelje a szomszédban élő férfi illegális tevékenységét. Sajnos a fölös szabadidővel rendelkező, korosodó házaspárban felébred a kíváncsiság, így a rendőrség tudta nélkül elkezdenek szimatolni, ami érdekes szituációkba vezeti a történetet. Robert Titan Felix, az előszó szerzője szerint „tökéletesen megírt, fordulatokkal teli és gazdag, interpretáló regényről van szó.”

Jovanović Klarisa ismert muravidéki fordító (elsősorban görög nyelvből fordít szlovénra), zenész (megzenésített verseket és népdalokat ad elő), többkötetes költő és író új meséskönyvet adott ki „Od kdaj mačke jedo riž” (Mióta esznek a macskák rizst) címmel. A gyermekek számára íródott, de a felnőtteknek is érdekes olvasmányt Ličer Laura festőművész illusztrálta. A „Drugačni” (Másfélék) című sorozatban megjelent képeskönyv a fiatal olvasókat a változások elfogadására ösztönzi – nem szükséges ugyanis, hogy az életünkben minden a kialakult sorrendben és a megszokott módon történjen, hiszen sok minden megváltoztatható, jobbra fordítható. Úgy, mint a könyv főhőse esetében: a jóképű kandúr sorban felfalt minden egeret, amíg egy Cvila nevezetű egér nem tett elé egy tányér rizst. A könyv érdekessége, hogy hullámpapírból (tehát újrahasznosított anyagból) készült. 

 

 

MCSi Design