kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

A krízistől a katarzisig

krizologija2221A KUD Apokalipsa kiadónál 2020-ban jelent meg szlovén nyelven a 20. század egyik kiemelkedő magyar filozófusának, Hamvas Bélának a „Krizologija” című kötete, melyet a Magyar Kulturális Intézet (MKI) online irodalmi estjén mutattak be.

Hamvas22211Az 1936 előtt született esszékben megfogalmazott gondolatokról, a válságról és Hamvas Béláról Primož Repar filozófus, Gaál Gabriella műfordító és Janko Rožič építész beszélgetett. A szlovén nyelven tartott beszélgetést  Sárossy Bence, az MKI kulturális titkára moderálta. A „Krizologija” cím alatt megjelent publikáció hét esszét tartalmaz – ez egy válogatás, hiszen az írások magyar nyelven sosem jelentek meg ilyen formában, együtt egy könyvben. Az írások mindegyike a válság témájával foglalkozik, illetve a válság természetét boncolgatja, és annak ellenére, hogy a múlt század eleji történésekről tanúskodnak, még mindig aktuálisnak számítanak. Hamvas Béla, aki műveiben számos forrásból merített (hatással volt rá Nietsche német, Evola olasz, Ortega y Gasset spanyol és Kierkegaard dán filozófus) esszéírásaiban a pesszimizmus érvényesül. Rámutat az akkori társadalom megosztottságára, bizonytalan és komor jövőt jósol. Úgy tűnik, mintha semmi jó nem történne sehol és mintha az őszinte és jószándékú emberek eltűntek volna egy rövid időre. Amikor megérintették Kierkegaard dán filozófus gondolatai, rájött, hogy a sötét foltként kialakuló válságot először saját magunkban kell keresni, csak így juthatunk ki belőle, illetve „a krízis végső kiélesedése egyben a megoldottság kezdete is. Ezt a legegyszerűbben katarzisnak lehet nevezni.”

Hamvas22212Primož Repar röviden szólt Hamvas szlovén nyelvre lefordított eddigi könyveiről, Gáal Gabriella, a kötet fordítója pedig a filozófus életének fontosabb állomásairól beszélt – ezzel egyben elemezve írásait is, hiszen „mindent, amit Hamvas leírt, azt élte is”.

 

 

MCSi Design