kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Kellünk a kultúrához

cim dobr2121A múlt hétvégén végre ismét élőben lehetett megtartani a rendezvényeket, ezek közé tartoztak a Műkedvelő Kultúra Hete projekt keretében és a Kulturális Közalapítvány (JSKD) kirendeltségei által szervezett események is. A Bakonaki-tó idilli környezetében is felcsendültek a dalok a Dobronaki Nótázók fellépésén: ez volt hosszú idő után az első nyilvános rendezvény, de sajnos gyér közönség előtt zajlott. Pedig a kultúrának, legyen az műkedvelő vagy professzionális, szüksége van és most különösen szüksége lesz a támogatásunkra.

 

 

A Műkedvelő Kultúra Hete

 

Az idén – május 21. és 30. között – már nyolcadik alkalommal zajlanak Szlovénia-szerte különböző rendezvények a Műkedvelő Kultúra Hete keretében. Az országos projekthez, amelynek nyitó rendezvényét Novo mestóban tartották meg, a Kulturális Közalapítvány (JSKD) lendvai kirendeltsége is csatlakozott.

A lendvai kirendeltség a projekt rendezvénysorozatát a Bakonaki-tó mellett kezdte május 22-én, ahol az „Amikor a kultúra zenélni kezd” című program során a Dobronaki Nótázók szórakoztatták a közönséget. A résztvevőket Nemec Rozina, a Kulturális Közalapítvány lendvai kirendeltségének vezetője, Kardinar Marjan, Dobronak polgármestere és Horvat Erzsébet, a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet igazgatója köszöntötte.

 

 

A Műkedvelő Kultúra Hete célja felhívni a figyelmet a kultúra jelentőségére és egyben támogatni mindenkit, aki tehetségét, ötleteit, tudását és minden szabadidejét a műkedvelő kultúrának szenteli, gazdagítva ezzel önmagát és társadalmunkat is. Az idei országos projekt középpontjában a zene és az olvasáskultúra áll, így a lendvai kirendeltség is – a környéken működő kulturális egyesületekkel és egyénekkel együttműködve – különböző szabadtéri zenés fellépéseket (Odranci Zenei Egyesület és a mazsorettek, népdalénekesek bemutatkozása virtuális formában), irodalmi estet („Amikor felszólal a kultúra”), művésztelepet (Nemzetközi Művésztelep, Bakonaki-tó 2021, Hotizai Nemzetközi Művésztelep), valamint kézműves kiállítást szervez. A Műkedvelő Kultúra Hetének zárórendezvényére május 30-án a Vinarium-toronynál kerül sor.

A projekt mecénása a korábbi évekhez hasonlóan a Szlovén Köztársaság elnöke, Borut Pahor, a nagykövete pedig Irena Yebuah Tiran operaénekes és szenvedélyes olvasó.

 

 

MCSi Design