kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Élő népművészet – oklevél Nemec Rozinának

rozina17201Április 22-én online nyílt meg a 17. Élő népművészet – Országos népművészeti kiállítás a Hagyományok Házában, amely a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje. A Muravidékről Nemec Rozina Zinka életfás hetési hímzése került be az összesen 1.533 kiállított alkotás közé. Munkájáért bronz oklevelet vehet majd át.

rozina17203A Kárpát-medence legmívesebb népművészeti alkotásait bemutató Élő Népművészet című kiállításra, amelyet 1973 óta szerveznek meg (idén a Hagyományok Házában, a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézményben), kétlépcsős pályázat útján lehet bekerülni. Magyarországon hét városban, valamint idén először Erdélyben szerveztek regionális kiállítást a helyben összegyűlt legszebb pályázati munkákból. A muravidéki népművelők a zalaegerszegi regionális kiállításra pályázhatnak. Így a nyugat-dunántúli régiónak a zalaegerszegi Gönczi Galériában tavaly októberben megszervezett kiállításán a Muravidékről Feher Andrea (hetési fehér hímzéssel), Kovács Irén (recehorgolt terítővel) és Nemec Rozina (életfás hetési hímzéssel) vett részt. A helyi kiállításokat egy központi zsűri látogatta végig és válogatta ki a budapesti kiállítás anyagát, többek között Nemec Rozina munkáját is.

A kiállítás alkotóit díjazták is, a zsűri elsősorban a hagyomány őrzését, a tehetséget és a mesterségbeli tudást tartotta szem előtt. A legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, és ezen felül közel 150 arany, ezüst és bronz (közötük Nemec Rozina hímzése is) oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után rendezik meg.

– Nagyon büszke vagyok az odaítélt díjra. Elsősorban elismerés számomra, hogy jól csinálom a dolgom, másrészt pedig motivációt jelent a további munkámhoz – nyilatkozta lapunknak Nemec Rozina Zinka.

rozina17202Az online eseményként megvalósult tárlat megnyitóján köszöntőbeszédet mondott Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos. A kiállítást Beszprémy Katalin főkurátor mutatta be.

A szervezők remélik, hogy a kiállítás hamarosan személyesen is megtekinthető lesz, egészen augusztus 24-éig.

 

 

MCSi Design