kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Közelebb kerül a magyar levéltári anyag

leveltar1221A Maribori Területi Levéltár muravidéki egységének létrehozását a szlovén kormány tavaly nyáron prioritásként sorolta be a Covid-járvány gazdaságra gyakorolt következményeinek enyhítéséről szóló intervenciós törvényébe. Így a már 2016-ban kezdeményezett projekt – levéltáti egység Muraszombatban – megvalósítása végre elkezdődhet.

Fras Ivan, a Maribori Területi Levéltár igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a beruházás megkezdéséhez szükséges dokumentáció már elkészült, a projekt jelenleg pénzügyi jóváhagyásra vár.

– A muravidéki egységet Muraszombat központjában, a Muralist volt üzletében alakítjuk ki. Az önálló levéltári egység először a muraszombati és a lendvai közigazgatási egységek területét fedi le, később a ljutomeri, valamint a Gornja Radgona-i területeire vonatkozó levéltári dokumentumok is ide kerülnek. A tervünkben szerepel három új munkahely létrehozása, a későbbiekben további munkatársak foglalkoztatására is számítunk – mondta az igazgató.

A 2009-ben csődbe ment Muralist-üzletben megfelelő raktárhelyiségeket alakítanak ki, a földszinten pedig levéltári olvasóterem áll majd rendelkezésre a régióhoz kapcsolódó több mint 1,7 kilométernyi levéltári anyag kutatására és az érdeklődők számára.

A muraszombati egységbe kerül majd a magyar nyelvű levéltári anyag is, amely valamivel több mint tíz évig Völgyifaluban volt letétben. 2002 nyarán, a kiürült völgyifalui iskolában nyitott meg ugyanis a Muravidéki Fióklevéltár, ahol elsősorban a muravidéki levéltári kutatótáborok keretében fellelt, a Muravidékre vonatkozó iratokat, dokumentumokat és egyéb levéltári anyagokat őriztek. Šöveges Lipovšek Gordana lendvai származású levéltáros és történász elmondása szerint sajnos az évek alatt kiderült, hogy az egykori iskola mégsem a legalkalmasabb hely az ilyen jellegű dokumentumok tárolására – a helyiségek magas nedvességtartalma miatt az ott tárolt dobozokon ugyanis penészfoltok jelentkeztek, de szerencsére a bennük tárolt anyag nem szenvedett kárt. Ezért a Maribori Területi Levéltár (amely nyilvános levéltári szolgáltatást végez a Muravidék egész területére vonatkozóan) az összes Völgyifaluban tárolt anyagot 2014 és 2015 között megtisztította és fertőtlenítette, valamint a központi raktárába vitte át, ahol azóta is a kutatók rendelkezésére áll.

– Egyelőre, hogy a muravidéki kutatóknak ne kelljen Mariborba járni, 2016. június 1-jétől hetente egyszer, szerdánként a muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár első emeletén nyújtunk levéltári szolgáltatásokat. A kutatók számára előzetes egyeztetés alapján oda visszük a lekért kutatási anyagot. A járványhelyzet miatt jelenleg nem szolgáltatunk, de amint megnyugszik a helyzet, újra ott leszünk minden szerdán – nyilatkozta Šövegeš Lipovšek Gordana.

 

 

MCSi Design