kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Esedékes a bukszus metszése

kertesz2220A bukszus olyan növény, amely egész évben megőrzi zöld leveleit. Így ha azt akarjuk, hogy a növény megőrizze tömött formáját, a megfelelő módon a megfelelő időben kell metszenünk.

A legjobb a bukszust évente kétszer vagy akár még gyakrabban metszeni. Ha évente csak egyszer metsszük, lehet, hogy nem lesz elég robusztus ahhoz, hogy elbírja a havat télen. Először május végén metszhetjük, de legjobb ellenőrizni, hogy a leghosszabb gallyak az új, világoszöld levelekkel már legalább 5 centit nőttek. A második metszés szeptemberre időzíthető, így a bukszusnak van ideje regenerálódni a tél beállta előtt. Ne metsszük a bukszust nagyon meleg időben, mivel a növény vizet veszt a „sebeken” keresztül a gallyak végén, és a külső levelek megbarnulhatnak. Ha napos idő áll be a metszés után, öntözzük rendszeresen.

A metszéshez fontos az éles szerszám, ez ugyanis minimalizálja a levelek és ágak sérüléseit. A sövénynyíró a legalkalmasabb eszköz ehhez, mivel ezt kifejezetten a bukszushoz tervezték. A sövénynyíró jóval kisebb, mint a sövényvágó, könnyebben is kezelhető, így a bukszus könnyebben a megfelelő formára nyírható. A sövényvágó gyorsabb és praktikusabb, ha nagyméretű bukszussövényt kell nyírni.

A sövénynyíró és a sövényvágó mellett egy metszőolló is jól jöhet a vastagabb ágak visszanyesésénél a sövény nyírása előtt. Ez azért szükséges, mivel a sövénynyíró eltompulhat, ha vastagabb ágakat vágunk vele.

A metszés megkezdése előtt természetesen el kell dönteni, hogy milyen formára akarjuk nyírni a bukszust. A bukszus könnyen a kívánt formára alakítható. A sövény vágható egyenes szélekkel, de le is kerekíthető felül. A növényt gyakran gömb alakúra nyírják, de lehet szögletes is, illetve kreatív és merész formákkal is lehet kísérletezni. Mindig a sövény oldalaival, illetve elejével és végével kezdjük és felfelé kissé szűkítsük azt, hogy a nap a sövény egész felületét elérje. A sövény alja megbarnul, ha a sövény alja ugyanolyan széles vagy keskenyebb, mint a teteje. Miután elkészültünk az oldalakkal, hozzáláthatunk a tetejéhez is. Először állítsuk be a sövény kívánt magasságát, kifeszítve egy zsinórt két karó között. Ha jelentősen csökkenteni akarjuk a sövény magasságát, szükséges lehet a vastagabb ágak visszametszése is. Ez esetben használjunk kertifűrészt vagy ollót. Miután befejeztük a sövény nyírását, trágyázzuk azt meg az optimális növekedés érdekében. A marha- vagy szárnyastrágya-pellet a legalkalmasabb a bukszushoz. Ne fukarkodjunk a trágyával – a bukszus sok tápanyagot igényel.

Ha a növényt gömb alakúra akarjuk formázni, a legjobb eszköz a sövénynyíró. Először nyírjuk meg a gömb felső részét, itt meghatározzuk, hogy milyen magas lesz a gömb. Álljunk a gömb felett és tartsuk a sövénynyírót lefelé, így jobban kialakíthatjuk az íveket. Ha körbejárjuk a gömböt munka közben, jobban láthatjuk a forma alakulását.

 

 

MCSi Design