kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Az örökzöldeket télen is öntözni kell!

kertesz0220Talán meglepően hangzik, de a tűlevelű örökzöldeket gyakran veszélyezteti a téli kiszárdás. Mivel az örökzöldek télen is aktívak, a vízben oldott tápanyagot felszívják a talajból, tovább folyik a fotoszintézis, a légzés és a párologtatás is.

Mindezek miatt hideg időben hosszú, erős napsütés közepette a lomb a túlzott párologtatás hatására vizet veszít, amit a hideg, gyakran fagyott talajban nyugalomban lévő gyökérzet nem tud pótolni. Ezért száraz időben, fagymentes időszakban alaposan öntözzük be őket. Fagy esetén a talaj mélyebb rétegei is átfagynak, ekkor a növények már nem képesek vízfelvételre. Éppen ezért előnyös, ha hosszabb száraz periódus esetén az örökzöldeket télen is megöntözzük, mégpedig nagy mennyiségű vízzel és fagymentes napokon. Fontos, hogy a dél körüli órákat válasszuk, mert ekkor már kicsi az esélye az azonnali visszafagyásnak és még az esti lehűléstől sem kell tartanunk, van idejük a növényeknek felvenni a víz egy részét. Ilyenkor nagyon meghálálják azt is, ha tiszta vízzel lemossuk a felületükről a kormot, a füstöt és a port.

Természetesen a téli károk megelőzésére a mi éghajlatunkra alkalmas, hazai termesztésű örökzöldeket ültessünk, lehetőleg ne ültessük őket fehér fal mellé, amely télen visszaveri, így felerősíti a napsugárzást. Kerüljük a fagyzugos helyeket is. Ha lehet, a tűlevelű örökzöldeket inkább tavasszal ültessük. A frissen ültetett növények déli és nyugati oldalát kettős rétegű rachel-hálóval árnyékoljuk a tél folyamán. Az árnyékolóháló a szél párolgásfokozó hatását is mérsékli. Július végétől már ne műtrágyázzunk.

Fenyőágakkal védjük és árnyékoljuk az örökzöld évelőket és a némileg fagyérzékeny cserjéket. Az edényes örökzöldek edényét több rétegben csomagoljuk be hullámpapírral vagy buborékfóliával, hogy mérsékeljük a kis mennyiségű közeg nagy napi hőingását, ami megszaggatja a gyökereket. Ez vízfelvételi gondokat okoz, ami miatt tavasszal szintén barnul a növény. Az edényes növények őszi-téli öntözésére fokozottabban figyeljünk oda, különösen akkor, ha fedett teraszon vagy erkélyen vannak, ahol nem jutnak természetes csapadékhoz

A mediterrán eredetű örökzöld növények kényesebbek, több odafigyelést igényelnek. Az elültetésük utáni két-három év a legkritikusabb, később nagy részben akklimatizálódnak, de a rendkívüli hideg vagy száraz téltől károsodhatnak. A tűlevelű és örökzöld lomblevelű fák gyökérzete főleg a talaj felső 60 centiméterében él, míg a cserjéké a felső 40 centimétert használja a legintenzívebben.

A közhiedelemmel ellentétben tehát a növény télen sok esetben nem kifagy, hanem kiszárad. A csapadékszegény időjárás, ami az idei évre is jellemző, tehát veszélyeket rejt.

 

 

MCSi Design