kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Rózsák júliusban

kertesz2819Az egyik legkedveltebb dísznövényünk a rózsa, amely rendszeres ápolásra és gondozásra szorul. A forró nyári időszakban is rendszeres öntözést kíván, különösen a fiatal tövek. Az idősebbeknek már a talaj mélyebb rétegeibe is lenyúlik a gyökere, így azokat kevésbé viseli meg a szárazság, de az új telepítésűeket nagyobb vízadagokkal rendszeresen kell öntözni. A talaj felső 25 centis rétegét kellene átnedvesíteni úgy, hogy a növény tövéhez öntjük a vizet, ügyelve, hogy a levelekre ne fröccsenjen. Ezek a nagy vízadagok a tavaszi ültetésű rózsáknál kiemelten fontosak.

A rózsák nagy tápanyagigényű növények, a tápanyagpótlásra is ügyelnünk kell. Három fontos trágyázási időszak van, amit könnyű megjegyezni: metszés után, virágzás előtt és július vége. Optimális az 5–10–5 vagy a 10–10–10 nátrium–foszfor–kálium (NPK) arányú műtrágya, de használhatunk kimondottan rózsatápot is. Ha csak ebben a három időszakban trágyázunk, akkor tövenként legalább 7–8 dekagrammos adagokat adjunk. 

Kaphatóak 15–9–11 NPK összetételű, lassú lebomlású 5–6 hónapos műtrágyák is, melyek egész évben biztosítják a szükséges tápanyagot.

Augusztustól már ne műtrágyázzunk a felsorolt összetevőjű műtrágyával, ilyenkor már kálium kell a növény téli felkészítésére. A káliumnak nagy szerepe van a fagytűrés tekintetében, ezért káliumtúlsúlyos tápot adjunk.

Miután elvirágzott, vágjuk le az elnyílt virágfejeket. Nem mindegy, hogy mennyire vágjuk vissza: az első ötleveles levél fölött vágjuk vissza, míg csokros rózsa esetén az elnyílt virágfejeket vágjuk ki.

Ami a rózsák betegségeit illeti: a jól megválasztott ültetőhellyel csökkentjük a gombás betegségek számát. Legalább hat órán keresztül kapjon napot és ne legyen szélárnyékban. Szellős helyet keressünk számára, ahol a reggeli harmatot hamar felszárítja a napsütés és a szél.

MCSi Design