kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Virágok nyári kánikulára

kertesz2519Valószínűleg forró, kánikulával teli nyarunk lesz idén is, de emiatt nem kell lemondanunk a színes balkonról, kertről, ha jól válogatjuk ki a virágjainkat. Íme néhány, amely igencsak jól bírja a forró nyarakat.

Amennyiben mindenképpen virágzó egynyári növényben gondolkodunk, akkor első körben helyezzük előtérbe a pozsgásabb levelű növényeket, mint például a folyton virágzó begónia, mivel ez a virág valamelyest több vizet képes a levélben elraktározni. A meleget mindenképpen jól bíró növény, mivel származást tekintve Afrika, Ázsia és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről került az alapfaj a nemesítésbe. A begónia tavasztól akár késő őszig folyamatosan hozza új virágait. A választék bőséges, zöld vagy bronz levéllel, valamint a fehér, rózsaszín és piros különböző árnyalataival ültethetünk begóniát edényeinkbe. Laza szerkezetű, tápanyagban gazdag földbe ültetve, napos és kevésbe napos helyen is szépen fog virítani.

Emellett lazító, takaró növényként ültethetünk tengerparti fülesternyét (képünkön) vagy más néven mézvirágot (Lobularia maritima), mely alacsonyan elterülve a sziklakertekben is megállja a helyét egynyári virág létére. Amennyiben apró, sűrűn elhelyezkedő virágaival felkeltette érdeklődésünket, fehér és rózsaszínű virágok közül is lehet válogatni. 15–20 centis magasságban fog díszíteni. Azért is jó választás, mert kimondottan napos fekvésben érzi jól magát. A növény túlöntözését feltétlenül kerüljük, mert arra érzékeny.

Ne feledkezzünk meg a jól bevált parasztmuskátliról sem, ami már sokaknál bizonyított. Ezzel a választással sem nyúlhatunk mellé, mivel a muskátli is eredetileg Dél-Afrikából származik, és a kereskedők, gyűjtők révén több mint négyszáz évvel ezelőtt jutott el hozzánk. Vastag, húsos szárai garanciák a tűző napon való túlélésre. A futómuskátlik is szeretik a meleg, napos helyet, de a paraszt-, vagyis az álló muskátli igénytelenebb mind az öntözés, mind a helyválasztás tekintetében. Miután kiválogattuk és elültettük a számunkra kedves virágokat, melyekben a nagy kánikulában is szeretnénk gyönyörködni, ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésükről sem!

MCSi Design