kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Kúszó csoda: a hajnalka

kertesz14192A hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe több mint 600 egynyári, kétnyári és évelő, lágy, valamint fás szárú faj tartozik. Mindenki ismeri a kúszóhajnalkákat, de a nemzetségbe tartozik például a batáta is. 

kertesz14191A nálunk legismertebb talán a kerti vagy bíboros hajnalka (Ipomoea purpurea), amely kúszó növekedésű növényként könnyedén felfuttatható, ha támasztékot biztosítunk számára. Tölcsér alakú virágaival nyáron, valamint ősz elején díszít. Napos, világos, szélvédett helyen érzi magát a legjobban. Átlagos igényű növény, mely meghálálja a mérsékelt öntözést. Szaporítani magról lehet a legegyszerűbben. Önvető képessége is jó, elszórja a magjait és kihajt. Előnevelhetjük cserépben, de vethetjük állandó helyére is. Magjait ültetés előtt érdemes egy éjszakára beáztatni a könnyebb csírázás érdekében. A hajnalka szabadban is könnyen nevelhető, azonban ha március végén vagy áprilisban cserépbe vetjük, akkor már május közepére kiültethető növényeket kapunk. Cserepenként ültessünk el 1–3 darab magot, majd amikor már nagyobbak a magoncok, ültessük őket szét egyesével. Május közepén már kiültethetjük a fiatal növényeket támaszték mellé. Szabadban április végétől vethetjük a magjait. Az előkészített talajban készítsünk kis fészekszerű mélyedéseket, egymástól körülbelül 15 centire, ezekbe kerüljenek a magok. Tartsuk a földet mérsékelten nedvesen. A hajnalka később is meghálálja a mérsékelt öntözést.

Ismert a kék hajnalka (Ipomoea tricolor), más néven a nagyvirágú hajnalka vagy háromszínű hajnalka. Gyors növekedésű, egyszerűen nevelhető növény, mely szív alakú élénkzöld leveleivel, valamint tölcsér alakú virágaival díszít. Kék, világoskék, lila vagy fehér árnyalatú virágai nyáron és ősszel díszítenek. A virágok rövid életűek, azonban a növény folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról. Fontos megemlíteni, hogy a növény magja, valamint egyéb részei is mérgezők. Ápolása hasonló, mint az előbb említett hajnalkafajé.

Nem sokan tudják, de a hajnalkák közé tartozik a batáta, vagyis az édesburgonya (Ipomoea batatas) is. Természetesen leginkább gyökérgumójáért termesztjük, de rendkívüli változatosságot mutató leveleivel is díszít. Hasonló igényű, mint a többi hajnalka.
MCSi Design