kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

Indiánbanán, Paw-paw vagy asimina

kertesz02191Komoly termesztési lehetőségekkel a jövő gyümölcsének is nevezik az indiánbanánt. Egy amerikai származású, egyszerűen nevelhető, magas esztétikai értékű, különleges gyümölcsfajtáról van szó, amely a mi éghajlati viszonyaink között remekül megél.

kertesz02192Az indiánbanán, más néven Paw-paw – de nálunk leginkább latin nevén asiminának (Asimina Triloba) ismert – gyümölcsfát a jövő szuperélelmiszereként emlegetik. A lédús, édes, trópusi ízű gyümölcse leginkább a banán, a mangó és az avokádó keverékére emlékeztet, ezért, illetve észak-amerikai származása miatt indiánbanánnak is hívják. Jelenleg csak az USA-ban termesztik ültetvényeken, de az amerikai szükségletek töredékét sem éri el a hozam, így jóformán globális szinten keresett áruról beszélhetünk.

Az indiánbanán egyik legnagyobb előnye, hogy legalábbis jelenleg nem ismertek sem betegségei, sem kártevői, sőt gyümölcsei és levelei ellenállnak az enyhébb jégesőnek is, amely mondjuk az almánál már azt jelentené, hogy a termés csak gyümölcslének lesz használható. Az indiánbanán ellenáll a fagyoknak is, gondoskodni kell azonban a megfelelő vízellátásról, különösen az aszályos években. Az indiánbanán viszonylag lassan növő, lombhullató fa. Árnyékkedvelő, nem igényli a tűző napsütést, félárnyékos helyen érzi a legjobban magát, tehát egy zsúfolt kertben is lehet neki helyet találni. Ha kénytelenek vagyunk tűző napra ültetni, az első években érdemes árnyékolni. Szeptemberben érik. Az érett gyümölcs magától lepottyan a fáról, ha ki tudjuk tapasztalni, melyik fog megérni (puhulni és illatozni kezd a fán), a lepottyanás előtt levéve utóérik. Érési időszakban naponta meg kell nézni, hogy hullott-e le érett gyümölcs a fáról. A gyümölcs héja nem ehető, hámozás után kettévágva kiskanállal vagy darabolva kell a gyümölcsöt fogyasztani. Karógyökeret fejleszt, ezért szereti a mély talajt. Az ültetés utáni harmadik évben már hozhat termést, de csak abban az esetben, ha nemes, oltott fajtát ültetünk. Ez egyben termesztésének legfőbb sarokpontja, a magról nevelt növények ugyanis jellemzően nem öntermékenyek és csak későn, 8–10 év után fordulnak termőre, míg az oltott fák akár már az első évben is termést hozhatnak.

MCSi Design