kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121

A Nafta 1903 múlt szombaton a listavezető Triglav Kranjt fogadta Lendván, akik ellen 1:1-es döntetlen született. Az ...

A Határmegállapító Bizottságnak a Muravidékre vonatkozó tevékenysége

A magyar–jugoszláv határmegállapító bizottság ...

Az ütemesen növekvő számú covid-betegek közül a kórházi kezelésre szorulók aránya miatt a szlovén kormány újabb ...

A Lendvai Zsinagógában szeptember 1. és 7. között volt megtekinthető a Lendvai Nyugdíjas Egyesület képzőművészeti ...

Tűzijáték a Lendva-hegyen
Muravidék, 1921 szeptembere: Magyarország mellett tüntettek   
Nincs zárlat, szigorúbb PCT-feltételek
A lendvai nyugdíjasok kiállítása
 

A gyümölcsfák sebkezelése

kertesz06212A gyümölcsfák téli, koratavaszi metszésekor, illetve ezt megelőzően érdemes a gyümölcs- és a díszfákat megvizsgálni, hogy ezek törzsén, vastagabb ágain vannak e sebek, amelyeket mindenképpen szükséges kezelni. Íme néhány tipp a munka elvégzéséhez. Viszonylag gyakran előfordul, hogy a gyümölcs- és díszfák törzsén és vastag ágain sebek keletkeznek, például amikor letörik egy rész vagy megreped a fa. A sérüléseket érdemes azonnal ellátni. Gyakori eset az is, hogy a fákon a járművek és a talajművelő eszközök roncsolt sebet ejtenek. Ezek lassan és nehezen gyógyulnak, ezért gondosan kezelni kell őket. A seb felületét letisztítjuk és éles késsel a roncsolt szöveteket az élő, egészséges részig kivágjuk. A nyers sebfelületet sebvédő anyaggal kenjük vagy fújjuk be és a kezelést szükségszerűen ismételjük mindaddig, amíg a seb körüli szövetek burjánzása megindul. A kezeletlen sebeken rövidesen megtelepszenek a szúbogarak, a penészgombák és a taplógombák, amelyek rövid idő alatt a fa pusztulását okozzák.

A bőven termő gyümölcsfáknál előfordul, hogy a termés súlya alatt a törzs kettéreped. A sérült fát nem kell kivágni, az viszonylag gyorsan meggyógyítható. A repedés rendszerint az elágazás tövében kezdődik. Készíttessen egy 4–6 centi vastag abroncsot vasból (hordóabroncs); ennek legyen összecsavarozható füle, amellyel összeszorítja a szétrepedt törzset. Össze lehet szorítani a törzset erős vashuzallal is, de ezt alá kell „párnázni” autógumiból vágott több réteggel, nehogy bevágjon a gyarapodó törzs szöveteibe. A repedés nyomán keletkezett sebet ebben az esetben is le kell zárni sebvédő balzsammal. A gyümölcs- és díszfákon akkor keletkeznek odúk, ha a levágott vagy lerepedt ágak helyét nem kezeljük szakszerűen vagy a metszéskor csonkot hagyunk. Ennek következtében a kéregszövetek burjánzása lassabb ütemű, mint a faszövetek korhadása, és így mélyre hatoló odúk jönnek létre. A nagyobb odvakat fakaparóval, éles késsel ki kell tisztogatni az élő szövetekig. Az így megtisztított üreget kitömjük gipsszel vagy cementhabarccsal. Ügyeljünk arra, hogy a tömőanyag hézagmentesen helyezkedjék el. Ha a tömőanyag felületén repedések keletkeznek, akkor a felületet kenjük be sebvédő anyaggal, mert csak a légmentes lezárás biztosítja azt, hogy a tömőanyag alatt levő szövetek ne korhadjanak tovább.

kertesz0621Talán ebbe a körbe sorolható a csonthéjas gyümölcsfák mézgásodása is. Ennek többféle oka is lehet: a nem megfelelő alany, a magas talajvíz, a talaj nagy mésztartalma, tavaszi fagy, gomba-, illetve vírusbetegségek, kártevő rovarok stb. Mielőtt tehát hozzálátnánk a mézgásodás megszüntetéséhez, feltétlenül tisztáznunk kell a jelenséget előidéző okot és azt kell korrigálni. Csupán tüneti kezelésnek minősül, mégis ajánlatos a mézgacseppeket leszedni, az alatta levő, rendszerint fekete vagy barna, elhalt szöveteket éles késsel kivágni és a sebet bekenni sebvédő anyaggal. A kezelést rendszerint többször is el kell végezni, hogy elfogadható sikert érjünk el.

 

 

MCSi Design